КРЪГЛА МАСА

„Заедно в медиацията за превенция и решаване на конфликтите“ ...

Прочети докрай »

Нови отличия за талевци

Милена Желева от XI-ти клас взе участие в националния конкурс „Ветеринарният лекар- лечител на човечеството“ и завоюва две награди – 2-ро място за рисунка и есе. Инициативата отбелязва 165-та годишнина от рождението на Иван П. Павлова, първия изследовател, документирал явлението условен рефлекс

Ирен Андреева от VIIб клас участва в национален конкурс "Предложи нов девиз на Булекопак". "Цвят си изберете и боклука полезен направете!" е мотото, с което седмокласничката спечели второ място. Ученичката бе наградена с ваучер на стойност 400 лв.

Талевец с грандиозна победа на фестивал за руска поезия, песен и танци

На 16 май в Огледална зала в град Добрич се проведе Областният етап от Националния фестивал на руската поезия, песен и танци „Пусть всегда будет солнце”, посветен на 70-тата годишнината от края на Втората световна война. Целта на фестивала е популяризиране на руската поезия, песен и танци, приобщаване на младото поколение към богатството на руската култура, мотивиране и стимулиране на българските деца да се включат във вокално-инструментални, танцови и поетични формации и създаване на интерес към изучаване на руския език. Фестивалът има конкурсен характер и се провежда в три направления - за поезия, танци и вокално-инструментални изпълнения, а участниците се състезават в три възрастови групи.

В направлението за вокално-инструментални състави Антон Начков, ученик от 10 “а“ клас на СОУ „Димитър Талев”, спечели престижното Първо място с индивидуално изпълнение на цигулка на руския романс „Очи чёрные”. Прекрасното му професионално изпълнение възхити и впечатли не само компетентното жури, но и цялата публика, която горещо и дълго го аплодира. Антон получи Диплом, с който се класира за следващия Зонален етап, който ще се проведе на 20 юни в Шумен. Пожелаваме успех на талантливия талевец!

Седмокласниците на СОУ „Димитър Талев“ с блестящи резултати на състезанието „Аз мога, защото знам“

Във Висше училище по мениджмънт се проведе състезание за седмокласници „Аз мога, защото знам“ организирано от Департамент за модерни обучителни методи към ВУМ.

Седмокласниците от СОУ „Димитър Талев“ заеха призовите места в надпреварата по английски език и бронзово отличие за представянето си по български език и литература. Младежите премериха сили в три модула: български език и литература, математика и английски език. В състезанието се включиха над 30 ученици, които имаха възможност да участват и в трите модула по желание. Изпитите протекоха под формата на логически и занимателни задачи, като за всеки модул учениците разполагаха с 30 минути за решението им. Всеки от участниците получи сертификат, а за победителите бяха подготвени грамоти и материални награди.

Български език и литература:
Първо място: Поля Христова, ПМГ „Иван Вазов“
Второ място: Гавраил Димов, ПМГ „Иван Вазов“
Трето място: Радина Янева, СОУ „Димитър Талев“

Английски език:

Първо място: Радина Янева, СОУ „Димитър Талев“
Второ място: Николай Тинев, СОУ „Димитър Талев“
Трето място: Анна Мария Георгиева, ПМГ „Иван Вазов“

За пореден път учениците от СОУ „Димитър Талев“ показват високото качество на образование, което получават в училище и блестящи умения да се съревновават и побеждават.

ТАЛЕВЦИ СЕ ВЪРНАХА ОТ РАБОТНА СРЕЩА В ПОЛША

Четиринадесет ученици от VIII-ми, IX-ти и X-ти клас и двама преподаватели от СОУ "Димитър Талев" - Добрич участваха в работна среща по програмата  Еразъм +  в полския град Шидловец. Училището е главен координатор по проект GAMES – "Спортът ни прави сплотени"  и си партнира с училища от  Италия, Словакия, Полша и Литва.

По време на срещата участниците представиха мултимедийни продукти за проектните дейности до момента и планираха предстоящата си работа. Отборът на училището-домакин, който е спечелил призово място в местно състезание по оказване на първа медицинска помощ, проведе обучение и за гостуващите екипи. Местният карате клуб „Киокушин Мушин” направи демонстрация на бойни изкуства.

По време на посещението в Полша бяха организирани разнообразни дейности за учениците в музея на статуите в Оронско и спортни игри на открито (волейбол, футбол, плуване, мини голф и езда). Учениците от петте страни взеха участие и в деветия по ред Олимпийски спортен ден за областта. Всички участваха в смесени отбори в състезания по тласкане на гюле, скачане с чували, теглене на въже и волейбол. Учениците се представиха достойно и във викторина и музикални игри, с които бе отбелязан денят на чуждите езици.

Като част от планираните дейности по проекта бяха организирани игри за ориентиране. Учениците се състезаваха в смесени отбори от всички страни, изпълнявайки разнообразни задачи и предизвикателства.

През следващите месеци активната работа по международния проект ще продължи с изпълнението на планираните проектни дейности, чиито резултати ще бъдат обобщени в началото  на октомври 2015 г. в италианския град Бари.

Ученички от СОУ „Димитър Талев“ с признание от конкурси за рисунка

Милена Дианова Желева, ученичка от XI “a” клас зае второ място в националния конкурс „Ветеринарният лекар – лечител на човечеството“ в категория „Рисунка“. Творбата на единадесетокласничката е посветена на многообразието в животинския свят и значимостта на ветеринарните лекари.

Ивелина Петрова Иванова, ученичка от 9б клас се класира на трето място в конкурса за рисунка на тема "Магията на светлината" във възрастова група 9-11 клас. Творбите на всички участници са изложени в библиотека "Дора Габе". Конкурсът е част от мащабна инициатива за отбелязване 2015г. като Година на светлината.

Талевци рецитират „Аз съм българче“

На 1-ви юни петокласници от СОУ „Димитър Талев“ изрецитираха знаменитото стихотворение на Иван Вазов. Изпълнените с плам погледи и патосът в звънките детски гласове огласиха училищния двор точно в 10:00 часа. Като истински пазители на българщината и нациналното ни културно наследство, петокласниците взеха дейно участие в събитието и с жар предадоха Вазовите слова. По време на рецитала учениците изписаха с телата си първите букви от българската азбука. За пореден път талевци се включват в националната инициативата, която е организирана от Образователния портал Академика и се провежда за пета година. Масовото рецитиране се осъществява едновременно в цялата страна и в него ежегодно вземат участие хиляди училища.

СОУ „Димитър Талев“ възпитава и световни шампиони

Шестокласничката Калина Симеонова зае призово място в световния танцов шампионат „Dancestar” като част от Зонална танцова организация "Алексия" - град Добрич. Ежегодното Световно първенство WORLD DANCE MASTERS - Dancestar finals 2015се проведев град Пореч, Хърватска от 20 до 24 май. 30 държави от цял свят, сред които Германия, Австрия, Чехия, Русия, Румъния, Словакия, Унгария, Южна Африка, Бразилия, Мексико, България и други се представиха с над 4000 танцьори и над 1000 танца.

Ансамбълът, в който участва Калина, завоюва две световни титли с танците „Морски звезди“ и „Медузи“. Хореографията е дело на хореографката Севдалина Мавродиева и включва множество сложни гимнастически и акробатични елементи. Подготовката за състезанието е отнела една година, но усилията, положени от танцьорите, бяха възнаградени.

На това Световно първенство за първи път България бе поканена на Гала вечерта "Нощта на Звездите", което е голямото събитие за Хърватска. В него участват само най - добрите от най - добрите, предимно професионални танцьори от цял свят. България се представи с танца "Кобри", в който участват 11 момичета на възраст от 10 до 15 години.

За вълненията пред многобройната публика и емоциите по време на Първенството Калина разказа на своите съученици, сподели и гордостта си от победата, от признанието на журито и публиката, от усещането, да държиш българското знаме на най-високото стъпало на почетната стълбичка. Шестокласничката вече се подготвя за следващото състезание (Dance Cub Albena), което ще се проведе в края на месец юни в к.к. Албена. Всички нейни съученици и преподаватели й пожелават да пожъне още много успехи и с гордост да носи името талевец.

Талевци отбелязват спортния си празник

На 21 май 2015 г. възпитаниците на СОУ „Димитър Талев“ отбелязаха спортния празник на училището с множество игри, състезания и еко поход до хижа Ботево.

Учениците от начален етап се впуснаха в поредица от щафетни игри в двора на училището. Най-малките спортисти демонстрираха ентусиазъм, сръчност, бързина и желание за победа. Оспорваната игра предизвика положителни емоции и в публиката, съставена от родителите и преподавателите на децата. В края на динамичния ден всички участници се почувстваха като победители.

Ученици от V-ти, VI-ти, VII-ми и VIII-ми клас организираха турнири по футбол, волейбол и колоездене. Хъсът за победа не попречи на спортистите да запазят спортсменски дух и да покажат първокласната си физическа подготовка. Колоездачите демонстрираха отлични умения за маневриране и познанията си за спазване на правилата за безопасност на движението. Учениците се включиха и в няколко традиционни игри като „Картоф“ и „Народна топка“. Тези любими, но позабравени игри са част от книгата “Local traditional games”, съставена от партньорите по проект „GAMES – спортът ни прави сплотени”, на който СОУ „Димитър Талев“ е координатор.

Гимназистите от СОУ „Димитър Талев“ организираха еко поход до хижа Ботево. Учениците подобриха уменията си за ориентиране сред природата и разпознаване на туристическа маркировка. Разходката сред природата се превърна в един малък празник за ученици и учители и повод за дискусия за проблемите на околната среда.

Екип на УН при СОУ„Димитър Талев”, гр.Добрич се върна от работна среща в Падуа, Италия

Четиринадесет ученици и двама преподаватели и от СОУ „Димитър Талев” гр. Добрич ще участват в работна среща в гр. Шидловец /Полша/ от 25 до 29 май. Визитата е част от международния проект „GAMES – спортът ни прави сплотени”, по който добричкото училище си партнира с учебни заведения от още четири държави – Италия, Латвия, Словакия и Полша.

Приключи последната работна среща по международния проект „Медиация на конфликта, за да се оптимизира комуникацията в образователната, социалната и културната среда”, реализиран по програма „Учене през целия живот”, секторна програма „Грюндвиг” на Центъра за развитие на човешките ресурси към Европейската комисия. В работната програма участваха екипи от 6 организации от 5 държави: Румъния, Испания, Словения, Турция и Италия. Бяха проведени срещи с Франко Берти-координатор на младежки проект към Община Падуа, Лучия Прудентино-координатор на Евродеск нетуърк-координатор на младежки проект към община Падуа, Микела Гамба-координатор на проект по Еразъм+. Бе представен модел на медиация на конфликти в училище чрез интра и интеркомуникация от Урсула Наполи, Рикардо Морели де Роси и Джанна Галиция. Всички участници в срещата се включиха в ролеви игри под ръководството на театрален режисьор. Координаторите на шестте екипа набелязаха бъдещи инициативи и дейности за реализиране в партньорските институции и след приключване на проекта, защото проблемът за медиацията на конфликтите е изключително актуален днес, а сътрудничеството и обменът на добри практики дават нови идеи в тази насока и допринасят за оптимизиране на комуникацията в образователна, социална и културна среда.

Ученици и учители от СОУ „Димитър Талев” на международна работна среща в Полша

Четиринадесет ученици и двама преподаватели и от СОУ „Димитър Талев” гр. Добрич ще участват в работна среща в гр. Шидловец /Полша/ от 25 до 29 май. Визитата е част от международния проект „GAMES – спортът ни прави сплотени”, по който добричкото училище си партнира с учебни заведения от още четири държави – Италия, Латвия, Словакия и Полша.

Сред целите на проекта е да се интегрират заниманията със спорт в училище с активни игри и походи сред природата. Проектът се стреми да постави началото на промяна и подобряване на здравния статус на учениците, чрез повишаване нивото на познанията за здравословен начин на живот. Идеята е да се мотивират младите хора да подобрят двигателната си активност и да усвоят здравословни хранителни навици. В допълнение към основните цели на проекта е повишаването нивото на владеене на английски език, чрез различните дейности и комуникацията мужду учениците от различни европейски държави, а също така и разширяване екологичната култура на младежите. Стимулира се използването на игрови техники и интерактивни подходи в обучението, за да се повиши интереса към учебния процес.

Проектът се реализира по програмата Еразъм +, Ключова дейност 2 "Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики". Това е втората от общо 5 работни срещи на двегодишния проект, стартирал през септември 2015г.

Талевци засвидетелстват уважението си пред своите предци

На патронния празник на училището учениците от IV клас при СОУ „Димитър Талев“ посетиха архитектурно-скулптурния комплекс ,,Добротица", за който периодично полагат грижи по инициативата "Осинови паметник" . Четвъртокласниците показаха почит и уважение към прадедите ни като сведоха глави в едноминутно мълчание и поднесоха цветя на паметника. Последва конкурс за красиви рисунки на асфалт на тема ,,Щастливо детство". Талевци нарисуваха птици, цветя, деца, безоблачно небе, къщи, слънца и радостни игри.

Талевци с участие на регионалните ученически игри по лека атлетика

На 30 април в град Варна отборът-девойки от VIII до X клас към СОУ „Димитър Талев“ взе участие в регионалните ученически игри по лека атлетика. Талевци се класираха за състезанието след като станаха безапелационни победители на общинския и областния кръг в гр. Добрич. На регионалното състезание момичетата се изправиха срещу първенците на Варна и Шумен. Талевци защитиха с достойнство името и спортния престиж на СОУ „Димитър Талев“.

СОУ „Димитър Талев“ отбеляза Деня на Европа и ученическото самоуправление

За пореден път СОУ „Димитър Талев“ отбелязва Деня на Европа и ученическото самоуправление. Денят на Европа е посветен на мира и единството в Европа. На тази дата отбелязваме годишнината от историческата Декларация на Шуман. В своя реч през 1950 г. в Париж Робер Шуман споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима. Предложението му се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз. На 8 май талевци поставиха информационни постери за историята, функционирането, структурата и символите на Европейския съюз.

Традицията за ученическо самоуправление има богата история в СОУ „Димитър Талев“. Тази година в инициативата се включиха 55 ученици от VII до XI клас. Основната идея е да се даде възможност на учениците сами да организират живота си в училище и в някои случаи – дори да бъдат част от неговото управление. Този ден събера дейните и мотивирани ученици в единна общност, обединена около организирането на инициативи от различно естество. Учениците, които заеха ръководните длъжности директор и помощник-директор получиха специални задачи. Всеки от тях трябваше да реши казус и да даде предложение за подобряване организацията на учебния процес. На разширени заседания на училищното ръководство те представиха своите проекти и аргументираха предложенията си. Училищната администрация бе подпомогната от ученици, заемащи постовете на секретари, библиотекари, системни администратори; имаше помощник- медицински сестри и охранители. Останалите участници заеха местата на своите учители и преподаваха български и английски език, математика, физика, география, биология и физическо възпитание и спорт. За поредна година талевци доказват, че сред тях има родени лидери, готови да се справят с всяко предизвикателство.

Талевци в подкрепа за хората с увреждания

Учениците от 4г клас на СОУ „Димитър Талев” се включиха в създаването на световен арт-проект с фокус върху хората с увреждания.

Draw Disability е световна кампания, водена от Първата инициатива за глобално образование на Генералния секретар на ООН, в партньорство с Глобално наблюдение за включване и Млaдежка група за застъпничество към Първа инициатива за глобално образование. Тя има за цел насърчаване на диалога и повишаване на познанието за уврежданията и свързаните с тях въпроси сред учители и ученици в образователна среда. Училища по целия свят ще бъдат насърчавани да се присъединят към проекта. Рисунките им ще представят тяхното разбиране и чувства относно уврежданията и свързаните с тях теми като достъп, включване и дискриминация.

Най-добрите картини ще бъдат изложени на Световния образователен форум в Инчон, Южна Корея през май 2015 г. и на Конференцията на страните, подписали Конвенцията за правата на хората с увреждания в Ню Йорк, САЩ през юни тази година.

Талевци изваяха бъдещата визия на Добрич

На 8 май се проведе официалното награждаване на отличените в конкурса „Създай бъдещия облик на своето населено място“. Инициативата се организира от Областния информационен център и е част от националната кампания "Да създадем заедно България 2020". От 1-ви до 30-ти април желаещите представиха своите идеи за бъдещата визия на Добрич под формата на рисунки, скулптури, макети от картон, пясък и др.

Ученици от СОУ „Димитър Талев“ се включиха в инициативата с много креативност и ентусиазъм и заслужено намериха своето място на почетната стълбичка.

С първо място в категория „Макети“ бе наградена Доротея Йорданова от V „в“ клас. Третата позиция си поделиха Петя Иванова, Анелия Иванова и Йоана Павлова от VI “в“ клас. А отличието за „Най-оригинален и креативен макет“ грабна Драгомир Лечев от V „в“ клас, който представи бъдещата визията на град Добрич в макет изцяло от стъкло.

Сребърни медали за отбора по първа помощ на СОУ „Димитър Талев“

На 30.04.2015 г. представителен отбор от ученици от VІ клас на СОУ „Димитър Талев” се яви на общинско състезание на ученическите екипи по първа помощ. В отбора с ръководител Марияна Узунова участваха Валентин Енчев от VІа клас, Кристиян Тихомиров от VІб клас, Калина Симеонова от VІв клас, Ксантина Димитрова от VІ в клас.

В състезанието участваха ученици от СОУ ”Л. Каравелов”, ХГ ”Св. Св. Кирил и Методий”, ПМГ ”Иван Вазов”, ОУ ”П. Волов”, Спортно училище „Г. С. Раковски”.

Състезателите трябваше да покажат уменията си в пет области: извличане на пострадал; счупвания и обездвижване на крайници; обработка на рани; кръвотечения и кръвоспирания; щок, безсъзнание и животоспасяващи мерки.

Учениците от отбора на СОУ „Димитър Талев“ се отнесоха изключително отговорно към подготовката си и това пролича от представянето им. Талевци заеха ІІ място на общинското състезание. Състезателите бяха наградени с грамота и материални награди.

Талевци обсъждат възможностите за образование в България и чужбина

На 30 април учениците от XI и XII клас взеха активно участие в дебат на тема „Моето утре – в България или в чужбина“. Участниците бяха разделени в два отбора, заемайки противоположни позиции. Благодарение на натрупаните си знания за аргументиране и обосноваване дебатиращите проведоха разгорещена дискусия за бъдещето си и възможностите за образование и кариера в България и чужбина. Интересни доводи приведоха и едните, и другите. Засегнати бяха редица проблеми, пред които са изправени днес младите хора. Учениците показаха завидно добра информираност за образователната система и социалната политика не само на нашата страна, но и на други страни от ЕС.

Модерен прочит на „Железният светилник“ организираха деветокласниците

На 30 април деветокласниците си припомниха най-важните факти от живота на писателя Димитър Талев. Чрез презентация бе резюмиран жизненият и творчески път на патрона на училището. С интерпретация на отделни части от романа „Железният светилник“, учениците насочиха вниманието на присъстващите към сюжета на филма „Иконостасът“. Идеите и персонажите в произведението бяха обсъдени след гледането на филма. Общочовешките истини и мъдростта в словата на твореца направиха голямо впечатление на учениците.Всичко това предизвикаха интереса им да се запознаят и с другите романи от четирилогията на патрона на училището ни –Димитър Талев.

Преживяване в зоопарка

На 30.04.2015 година учениците от IIIа клас посетиха Центъра за защита на природата и животните в град Добрич. Целта на занятието бе учениците да се запознаят отблизо с отглеждането на животни, които са характерни за региона или са защитени и са включени в племенни книги. Посещението беше съпроводено с беседа от зоопедагог. Под негово ръководство бе обсъдена темата „Защитени животни“. Учениците вече притежават обширни познания по въпроса, тъй като участват в проект „Many spieces of animals are dying. Help them“ в европейската платформа е-Тwinnng. С голямо желание и емоции всички се включиха в организираните игри, които носеха закачливи имена като „Какво е времето г-н Вълк?” и „Спасеното дърво”.

Петокласници показват знанията си чрез игри

На 30 април ученици от V-ти клас проведоха турнир за игра на скрабъл и дама. Победител в състезанието стана ученикът от V „б“ клас Жулиен. Надпреварата по правопис събра цели шест отбора, а ентусиазмът на състезателите зарази дори учителите, които също взеха участие. Всеки от отборите играеше с хъс за победа, а публиката скандираше за всяко правилно попадение. С игрите си петокласниците доказаха, че ученето е най-голямото забавление, а знанието е това, което носи най-голямо удовлетворение.

Талевци отбелязват годината на светлината

На 29 април 2015 талевци отбелязаха световната инициатива „2015 - Година на светлината и светлинните технологии“. Чрез тази поредна инициатива учениците фокусираха вниманието си върху темата за светлината в науката и приложенията й в живота на човечеството и изобщо.

Беше изтъкнато, че ООН е признала важността на светлинно-базираните технологии за насърчаване на устойчивото развитие чрез решения на глобалните предизвикателства в енергетиката, образованието, селското стопанство и здравеопазването. Светлината играе жизнено важна роля и в нашето ежедневие през 21 век, като направи революция в медицината, лежи в основата на международната комуникация чрез интернет и е от съществено значение за културните, икономическите и политически връзки на глобалното общество.

Мероприятието в СОУ „Димитър Талев“ се проведе съвместно с учениците от седмите класове и X "б" клас. Десетокласниците подготвиха и представиха пред седмокласниците презентация, с която разкриха пред съучениците си сложната природа на светлината и нейното голямо значение за съвременния човек. В края се даде възможност на седмокласниците да покажат и затвърдят знанията си за светлината, за това им помогнаха въпросите на водещите. Инициативата е част от мащабната програма на училището за отбелязването на „Талеви дни-2015”.

Талевци промотират задравословния начин на живот чрез игри.

На 30 април седмокласници от СОУ „Димитър Талев“ отбелязаха патронния си празник с множество занимателни интелектуални игри на открито. Учениците показаха сръчност и съобразителност, за да достигнат до победата. Инициативата имаше за цел да провокира практикуването на екипност и воденето на здравословен начин на живот.

Посещение на Центъра за защита на природата и животните

На 30.04.15 г., ученици от първите класове при СОУ „Димитър Талев” посетиха градския зоопарк като част от инициативите за патронния празник на училището. В Центъра за защита на природата и животните децата получиха интересна информация за животинския свят от зоопедагог. Учениците участваха в забавни екологични игри, които предизвикаха много емоции у тях. Посещението допринесе за обогатява на познанията им за животинския свят и асоцииране със заобикалящата ги природа.

Приключенията на третокласниците в художествената галерия

Учениците от III “б” и III“в” клас посетиха художествената галерия и регионалната библиотека „Дора Габе“. В библиотеката децата се запознаха с историята на детската литература и любопитни факти за познати им вече истории. В художествената галерия учениците научиха повече за живота и творчеството на руския художник-илюстратор Вадим Лазаркевич. Той е живял и творил в България през втората половина на живота си.Утвърждава се сред най-популярните за времето си илюстратори на детската книга в страната. Учениците разгледаха илюстрациите на едни от най-популярните за времето си детски книжки-“Работна Мецана“, “Лакомница“ и „Гъбарко“, след което сами изработиха маски на различни животни.

Талевци се включват в конкурс за детска рисунка

Учениците от II”в” клас се включиха в една чудесна инициатива – конкурс за „най- усмихната” детска творба. Талевци посветиха часове по изобразително изкуство на темата. Учениците използваха – моливи, пастели, акварелни и темперни бои.

Prisun Bulgaria ще отличи три детски рисунки, които да украсят новите им сокове от 250 мл. Конкурсът е с тема „УСМИВКАТА В ДЕТСТВОТО“, като участие може да вземе всяко дете на възраст между 7 и 14 години вкл. Отличените малки художници ще получат, освен удоволствието да видят своята рисунка върху кутиите на Prisun, почетен плакет и комплект художнически материали. Всички рисунки ще бъдат публикувани на https://www.facebook.com/PrisunBulgaria?fref=ts . Конкурсът продължава до 8 май вкл.

Карнавал на приказните герои в СОУ „Димитър Талев“

Малчуганите от групата за предучилищна подготовка и учениците от втори клас участваха във "Весел детски карнавал".Забавата бе организирана във връзка с „Талеви дни- 2015г”. В нея се включиха над 90 деца.Празникът протече под формата на шоу, в което участниците, преобразени като любими приказни герои, дефилираха и се състезаваха за титлата „Мис и Мистър Карнавал”.

„С духа на миналото” 2015

На 30 април, четвъртък, от 17.00 ч. в Дом - паметник „Й. Йовков”, гр. Добрич се проведе заключителният етап – изложба и награждаване на третия регионален конкурс за детски рисунки „С духа на миналото” 2015. Темата, по която малките художници рисуваха тази година е „Добруджанска тъкан и текстил”.

От СОУ „Димитър Талев” свои рисунки представиха 8 ученици от 3 „а” клас. Отличени с поощрителна награда „Грамота” и цвете в саксия бяха Джансу Исмаил Джемайдин и Демет Билент Махмуд.

Всички участници бяха почерпени със сладолед и ледена близалка.

Изложбата може да бъде посетена до 24 май в Дом – паметник „Йордан Йовков”, гр. Добрич.

Организатор на конкурса „С духа на миналото” е ПРАЗНИК НА ГЪРНЕТАТА – кулинарният фестивал на Добруджа с подкрепата на Община Добрич и Община Силистра, в партньорство с Регионален исторически музей – Добрич, Художествена Галерия – Добрич, Етнографски музей - Силистра, Регионална библиотека - Силистра, СОУ "Кл. Охридски"- Добрич, Галерия Дарзалас – Варна, вестник „Добруджанска трибуна”.

В конкурса взеха участие повече от 80 деца и младежи на възраст от 6 до 18 години от масови училища и школи по изобразително изкуство от общините Добрич, Силистра, Добричка, Каварна, Тутракан, Каварна, Ситово и др.

Целта на конкурса е да се насочи вниманието на децата и обществото към историята и етнографията на Добруджа.

СОУ „Димитър Талев“ отбеляза патронния си празник

За поредна година талевци отбелязват своя патронен празник с множество разнообразни прояви. Тържествата дадоха на учениците възможност да демонстрират уменията си и по нестандартен начин да научат повече за своя патрон – Димитър Талев.

Празникът започна още на 29 април за първокласниците, групата за предучилищна подготовка към СОУ“Димитър Талев“ и децата от ЦДГ “Първи юни“, които взеха участие в редица щафетни игри в рамките 100 дни по програма „Стъпка по стъпка“. Същият ден ученици от VII и X клас отбелязаха световната инициатива „2015 – година на светлината и светлинните технологии“ и научиха много за разнообразните приложения на светлината.

На 30 април талевци се включиха в различни дейности. Желаещите да участват в инициативите бяха неуморими и ентусиазирано се впускаха във всяко ново предизвикателство.

С учениците от начален етап се осъществиха следните прояви: посещение на Центъра за защита на природата и животните, където малчуганите наблюдаваха поведението на животните и научиха нови екоигри; посещение на Архитектурно-скулптурния комплекс „Добротица“, където поднесоха цветя, а най-талантливите художници сред тях изпъстриха асфалта със своите идеи на тема „Щастливо детство“; третокласниците научиха повече за любимите си детски книжки в Регионалната бибилиотека „Дора Габе“. На територията на училището се осъщетвиха две инициативи за най-малките ученици – в международната кампанията “Draw disabilities” децата трябваше да изработят рисунка, на която да отразят своята представа за хората с увреждания. Инициативата се провежда съвместно с Фондация „Лумос“ и целта й е да повиши обществената сензитивност към този проблем. Ученици от III клас и групата за предучилищна подготовка организираха на училищната сцена шарен карнавал и показаха многото лица на детската усмивка.

Учениците от V-ти до VII-ми клас доказаха своята сръчност и бързана в поредица от състезателни игри. Отличниците от прогимназиален етап се впуснаха в оспорвана игра на скрабъл, а за любителите на изкуството бе отворено арт ателие за декупаж и рисуване на стъкло.

Учениците от VIII-ми и X-ти показаха своите отлични умения за работа със съвременните информационни технологии и с помоща на QR кодове разрешиха загадките, които техните преподаватели им бяха подготвили. Деветокласниците гледаха екранизация по романа „Железният светилник“ и ентусиазирано дискутираха своите впечатления за основните персонажи и сюжета на произведението.

Тазгодишните абитуриенти и учениците от XI клас проведоха разгорещен дебат на тема: „Моето утре – в България или в чужбина“. Мненията бяха полярни и всеки от участниците подбраше най-добрите аргументи, за да защити тезата си.

Без съмнение и тази година талевци доказват, че винаги ще бъдат различни, неповторими и успешни.

Талевци получиха престижните си отличия от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България

На 25-ти април в София се проведе Деветата национална конференция „Ден на Кеймбридж 2015“. Над 1100 преподаватели по английски бяха заявили своето участие, което гарантирано превърна тазгодишната конференция в най-мащабното и значимо събитие в света на английския език у нас. Специален гост беше Хърбърт Пухта, автор на едни от най-успешните учебни системи по английски език, както и други световно известни лектори от Cambridge University Press и Cambridge English Language Assessment. Ученици и учители от СОУ „Димитър Талев” бяха сред гостите на престижното събитие и намериха своето заслужено място сред наградените. Дванадесетокласничката Светлана Дичева изпълни на живо песента „Read all about it”, с която стана тазгодишният победител в художествено-музикалното състезание на Кеймбридж училищата. Клипът към песента получи не само одобрението на журито, но и предизвика широк обществен отзвук с общочовешките проблеми, които представя. Ученичката, заедно със своята преподавателка Гергана Георгиева, получиха сертификат, подписан лично от регионалния мениджър за Централна и Източна Европа, Гърция, Скандинавия и Централна Азия- Пол Збили.

Талевци грабнаха награда и от Националното състезание по английски език, организирано от Асоциацията на Кеймбридж училищата с подкрепата на издателство Клет и Кеймбридж Юнивърсити Прес. За отличното представяне на четвъртокласничката Мила Пенчева, наложила се сред 700-те явили се на националния кръг ученици от общообразователни и частни училища и езикови школи, й беше връчен бронзов медал и парична награда. Признание за работата си получи и подготвилият я преподавател - Даринка Андонова. Наградени бяха лично от Владимир Колев, председател на Управителния съвет на сдружение "Асоциация на Кеймбридж училищата в България", и Тим Буйсере, търговско аташе към Посолството на Великобритания.

За пореден път СОУ „Димитър Талев” се превръщат в синоним на качество и отлична подготовка. С дебютното си участие в националните състезания на Кеймбридж, учениците и учителите дадоха заявка за още повече награди и отличия.

Педагогически подходи в приобщаващия процес на деца и ученици със специални образователни потребности в училищна среда

На 2 и 3 април в СОУ “Димитър Талев“ се проведе практикум с учители от детски градини и училища в Област Добрич, организиран съвместно с Регионален инспекторат по образованието-Добрич . Началото на добрите практики откриха госпожа Весела Панчева-директор на СОУ “Димитър Талев“ - Добрич и госпожа Кристина Фотева - старши експерт в РИО-Добрич. Темата на проведения практикум “Педагогически подходи в приобщаващия процес на деца и ученици със специални образователни потребности в училищна среда“ бе представена от логопед Павлета Димитрова. Целта бе да се споделят адаптирани модели на педагогическо взаимодействие в процеса на приобщаване на децата и учениците със специални образователни потребности , както и идентифициране и подкрепа на децата с дислексия в предучилищна и ранна училищна възраст. Пред участниците бе представен и филма “Играя, съобразявам,толерантен съм“ , заснет в един от часовете по толерантност в нашето училище.

Ученически игри 2014/2015г.

Волейбол - VIII-X клас V-во място

Лека атлетика-девойки VIII-X клас I-во място на областно първенство. Класирани да участват на зона Североизток в град Варна

Футбол:V - VII клас – III - то място

Футбол:XI - XII клас – II - ро място

Футбол:VIII - X клас – II - ро място

Финал на проект "Traffic Snake Game Network", с участието на децата от II "г" клас

На 24 април в Центъра за защита на природата и животните с участието на второкласници и третокласници от три добрички училища, се проведе финалната среща на проект "Traffic Snake Game Network“. Организатори бяха Клуб ,,Устойчиво развитие на гражданското общество“, Община Добрич и ЦЗПЖ. Целта " на кампанията „Играта на трафик-змията: Свилен - смок мобилен” е да насърчи устойчивите начини на придвижване до училище - ходене пеша, колоездене, ползване на обществен транспорт или на споделен автомобил.

Децата от 2 "г" клас на СОУ ,,Димитър Талев“ с класен ръководител Гинка Добрева завоюваха едно първо и две трети места!

Талевци отбелязват Деня на Земята

Проф. д-р Нешо Чипев изнесе лекция пред ученици от СОУ „Димитър Талев“. Професорът ръководи катедра „Екология“ към Шуменския университет и скоро се завърна от експедиция до остров Ливингстън, Антарктида. Именитият учен говори за екологичните проблеми на полярния континент и промените в глобалния климат. Учениците останаха възхитени от множеството поразителни гледки, заснети от проф. Чипев. Талевци показаха ентусиазъм и креативност в последвалата дискусия и споделиха своите предложения за опазване на околната среда.

Поводът за гостуването на професора е отбелязването на Международния ден на Земята. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят. България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, започнало от 1990 г. Оттогава всяка година нашата страна дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.

Боядисване на великденски яйца в двора на Етнографската къща

Деца от 3 „В” клас при СОУ ”Димитър Талев” боядисваха великденски яйца в двора на Етнографската къща в Добрич.

Маги и Иви рецитираха стихотворения от Дора Габе, посветени на Великден. Така внесоха допълнително настроение.

Гинка Димитрова - бабата на Габи, разказа как са шарели яйца, когато е била малка. С първото боядисано червено яйце тя направи кръстче на челата на децата с думите: „Да си бяло и червено като яйчицето”.

Етнографът Лена Кирилова запозна учениците с ритуалите и символите, свързани с най-светлия християнски празник. Всяко дете боядиса свое яйце според въображението и уменията си.

Великденската работилница получи широко медийно отразяване.

Екип от СОУ „Димитър Талев“ на работна среща в Испания по проект „Медиация на конфликта“

От 24 до 28 март 2015г. в град Хихон, Испания се проведе поредната работна среща по международния проект на УН при училището „Медиация на конфликта, за да се оптимизира комуникацията в образователната, социалната и културната среда", който се реализира по програма „Учене през целия живот“, секторна програма „Грюндвиг“ на Центъра за развитие на човешките ресурси към Европейската комисия. Проектът е предназначен за възрастни учащи - учители, родители, инструктори, психолози, педагогически съветници, които желаят да развият уменията си по един важен за обществото ни проблем - решаване на конфликтни ситуации. В програмата на работното посещение участваха екипи от още 6 организации и институции от 5 държави – Румъния, Испания, Италия, Словения, Турция.

Бяха проведени ползотворни срещи с Енрике Родригез Мартин - представител на Общинския съвет по европейските и международните въпроси в гр.Хихон, с Хектор Колунга - директор на „Асоциация за култура” в Мар де Ниебла, със Софиа Баркуеро и Лучия Гарсия – координатори в младежката асоциация „Отворено до зори”. Разговорите предизвикаха интерес и породиха много въпроси, свързани с организацията и реализирането на дейности с младите хора, осмислянето и използването на свободното им време, трудовата им реализация и др. Пилар дел Амо - директор на Общинската фондация за социални грижи, направи анализ на причините, пораждащи отпадането на ученици от училище, и възможностите за превенция. След споделения опит от испанска страна бе проявено желание за допълнителен обмен на информация и съвместна дейност с българския екип. Бе споделен опит от Марта и Моника Егочеага - юристи и медиатори. Посетено беше кметството на гр.Хихон и проведена среща с представител на Общинския съвет.

Променливото време не се отрази върху мотивацията и настроението на участниците в срещата, както и върху желанието им за работа по проблемите за превенция на конфликтите и тяхното решаване чрез прилагане на медиация, като бе изразено желание от всички партньори контактите да продължат и след приключването на проекта.

Заключителната работна среща по проекта ще се проведе в Падуа, Италия през месец май, на която ще се направи обмен на добри практики по отношение на интервенционните планове, свързани с действащите във всяка институция принципи за медиация при конфликтни ситуации.

Пролетта идва в Дома за стари хора с концерт на ученици от СОУ „Димитър Талев”

Ученици от СОУ „Димитър Талев” изнесоха концерт в Дома за стари хора в Добрич на 20 март от 10:00 часа. За поредна година талевци показаха таланта си и подариха много усмивки на живеещите в Дома. Учениците от II, III, IV и X клас продължават традицията и с неподправен ентусиазъм изпълниха деня с музика и танци. Най-малките възпитаници на СОУ „Димитър Талев” представиха песни и стихотворения за настъпващата пролет, а по-големите им съученици съживиха фолклорните традиции с автентични български хора. Почитателите на класическата музика бяха изненадани с живо изпълнение на цигулка. Срещата предостави на талевци шанса да попият от мъдростта и опита на по-възрастните и да научат от тях повече за българските традиции.

Урок по родолюбие

На 13.03.2015г. в училище с петите класове се проведе урок по родолюбие на тема: „Средновековната българска култура“. Учениците разказаха за културно-историческите паметници на средновековна България.

СОУ „Димитър Талев” с първо място от Националното художествено-музикално състезание на Кеймбридж училищата в България

СОУ „Димитър Талев” е големият победител на журито в художествено-музикалното състезание на сдружение „Асоциация на Кеймбридж училищата в България”. Дебютното участие на талевци в престижното състезание се увенча с безусловен успех. Изпълнението на Светлана Дичева от XII „а” клас на песента „Read all about it” получи изключително висока оценка и одобрение и заслужено се превърна във фаворита на журито. Клипът, заел първото място, беше представен на Общото събрание на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, което се проведе на 14 март 2015 г. в град Бургас.

Музикалният клип към песента-https://www.youtube.com/watch?v=eluAS2S6jY4, линк към който можете да откриете и в сайта на Асоциацията, влезе в оспорвана битка и за зрителското одобрение, като в продължение на един месец набираше популярност в сайта YouTube. Видеото е заснето от системния администратор Димитър Димов със съдействието на Красимир Демиров и Гергана Георгиева. Участват ученици от VIII до XII клас. Основните теми в клипа са преодоляването на неувереността и страховете, толерантността и приемането на аутсайдерите. В няколко сцени са представени историите на двама ученици, които са отхвърлени и унижавани от съучениците си. Доказали себе си, с мотивация и борбеност, те намират одобрението и признанието на връстниците си. Във финала на видеото възпитаниците на СОУ „Димитър Талев” издигат лозунга „Не на страха!”. Това общочовешко и просто послание, в съчетание с лиричното изпълнение на Светлана Дичева, се превърна във формулата за успех на талевци.

Песните, заели челните позиции в състезанието, ще бъдат изпълнени на живо на Деня на Кеймбридж , който ще се състои на 25 април 2015г. в гр. София и ще получат престижните си награди лично от търговското аташе на Великобритания в България.

Благодарим на всички, които взеха участие в реализирането на тази смела идея, за устрема и търпението, за професионализма и човечността! Благодарение на всички Вас актуалните послания на клипа станаха достояние на много хора, в т.ч. и на нашите партньорски училища по проект „GAMES“ от Полша, Италия, Словакия и Литва.

Ученици от 4 държави на уроци по български и народни танци в Добрич

35-членен екип от Италия, Литва, Словакия, Полша по новия международен проект „GAMES” пристигат на работно посещение в СОУ „Димитър Талев“

СОУ „Димитър Талев“ е сред 8-те училища в страната, получили най-висока оценка от експертите към Център за развитие на човешките ресурси и правото да координират международен проект по Ключова дейност 2 „Сътрудничество  за  иновации  и  обмен  на  добри  практики” от новия програмен период на програма „Еразъм +“ 2014-2020 година.

Проектът „GAMES” е двугодишен, целите му са повишаване на двигателната култура на учениците, създаване на здравословни навици и включване на игрите и спорта като неразделна част от учебния процес. Утре 35-членният чуждестранен екип от 24 ученици и 11 преподаватели ще бъде посрещнат в СОУ „Димитър Талев“. Това е първата работна среща по проекта.

„Local Traditional Games” е името на сборника с традиционни, но позабравени игри, който петте държави партньори са съставили. Събраните в книгата игри ще бъдат демонстрирани по време на посещението.

Гостуващите ученици ще посетят часове по български език и литература, английски език, информационни технологии, география и физкултура, ще разучават заедно със своите домакини български народни танци. Гостите ще разгледат забележителностите на нашия град, ще имат възможност да се запознаят и с други населени места от Североизточна България по време на еднодневната екскурзия.

В продължение на една седмица гостите от Италия, Литва, Словакия и Полша ще имат възможност да се запознаят с българските традиции и да обменят своите идеи  за спорта и за бъдещите проектни дейности, а през май тази година наш екип ще гостува на училището партньор от Полша.

22 март "Световен ден на водата"

На 22 март "Световен ден на водата", гост в нашето училище беше екологът на Регионална здравна инспекция гр. Добрич - г-жа Надежда Павлова. Тя се срещна с ученици от III "а" клас, които с интерес изслушаха обучението на тема "Водата е живот". Последва разговор–дискусия относно важността на водата за нашия живот и как ние трябва да се отнасяме отговорно към нейната чистота и пестене, за да я има в бъдеще. За подарък получиха пъзел

Доброволци от БМЧК провеждат обучения в СОУ „Димитър Талев" за справяне с емоциите и агресията

На 11.03.2015г. доброволци от БМЧК при СОУ „Димитър Талев“ проведоха обучение на ученици от IV„а“, „б“, „в“ и „г“ клас. Учениците се запознаха с дейностите на БМЧК и обогатиха познанията си по темата „Емоция и стрес“. Четвъртокласниците взеха участие и в няколко интерактивни игри, които провериха уменията им за справяне със стреса и решаването на конфликти. Обучението бе проведено от Габриела Иванова и Росен Димиров от X „б“ клас.

На 13.03.2015г. ще бъде проведено обучение и за учениците от VIII “а“ и „б“ клас на тема „Агресия“. Пред осмокласниците ще бъде изнесена лекция, а след теоретичната подготовка те ще приложат на практика придобитите знания. За обучението са подбрани ролеви игри, които да подобрят уменията им за превенция на агресията и справянето в конфликтни ситуации. Водещи ще бъдат Симона Георгиева и Никол Миткова от X „б“ клас.

СОУ „Димитър Талев” подкрепя борбата срещу тормоза в училище

За поредна година на 25.02.2015г. ученици и учители от СОУ ”Димитър Талев” се включиха в отбелязването на Международния ден на розовата фланелка.

Учениците от първи до четвърти клас създадоха пътека на приятелството, за да подкрепят борбата с тормоза в училищата. На своя искрен език най-малките участници споделиха своите мисли за приятелството и добротата. А класните ръководители на началните класове представиха пред учениците презентация за историята на Деня на розовата фланелка и значението на толерантността и приятелството.

Учениците от прогимназиален етап облякоха розови фланелки, за да символизират своята позиция за неприемане на тормоза в училище. Шестокласниците пуснаха в небето десетки розови балони, към които бяха прикрепили своите послания за един по-добър и по-красив свят. Гимназистите изработиха стикери, на които написаха афоризми за приятелството и толерантността към различните.

Примерът на двамата ученици Дейвид Шепърт и Травис Прайс и днес, осем години по-късно, провокира отново талевци по различни начини да кажат своето „Не” на тормоза в училище.

Работилничка за мартеници в СОУ „Димитър Талев”

На 24.02.2015 талевци взеха участие в работилничка за направа на мартеници. Ученици от пети до дванадесети клас се включиха с желание и въображение в творческата задача. Най-активни бяха петокланиците от клуб „Арт мания” с ръководител Господинка Андонова. Всеки получи възможност да изработи мартеничка както за себе си, така и за подарък. На 1-ви март всички, които участват в тези занимания, ще отнесат мартениците в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич и ще ги раздадат благотворително. Първи ще получат мартеници децата от детското отделение, а след това и останалите хоспитализирани пациенти в болницата. Мартенички ще бъдат подарени и на децата в Центъра за обществена подкрепа в Добрич.

Инициативата е организирана от „Младежки център Добрич – Вашето утре“ и има за цел да бъде насърчено доброволчеството сред учениците. СОУ „Димитър Талев” е партньор по проекта, който е финансиран по Програма „Деца и младежи в риск“, Компонент 1 „Младежи в риск“ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

През 2013/2014 учениците от 9А и 9Б клас под ръководството на преподавателя по история Румянка Георгиева участваха в Осмия Национален исторически конкурс "Протестите в историята - недоволство, противодействие, бунтарство". Темите, които бяха разработени са свързани със селските бунтове в Шабла - Дуранкулак-1900г.; Войнишкото въстание-1918г.; Партизанското движение-1941-44г. в България и Добруджа.

Състезание „Познавате ли България?”

На 18 февруари 2015 г. в Регионална библиотека „Дора Габе” се проведе състезание под наслов „Познавате ли България?”, между учениците от VI- те класове на СОУ „Димитър Талев” , с преподавател по история г-жа Румяна Георгиева. Идеята на преподавателите за провеждането на състезанието е да се разширят познанията на учениците по българска история и география, както и да придобиват умения да презентират и говорят пред публика.

Състезанието се проведе в три кръга, като учениците бяха разделени на два отбора. Първият кръг даде възможност на шестокласниците да демонстрират своите знания за географското положение, релефа, полезните изкопаеми, климата, почвите, водата, растителността и животинския свят в България. Участниците запознаха своите съученици със символите на държавата – Герб, Знаме, Химн, Органите на държавната власт и държавното управление, и др.

Вторият кръг протече с надпревара за повече знания между учениците за българските исторически паметници и забележителности – Крепостта „Баба Вида”, Велики Преслав, Панагюрище и Панагюрското златно съкровище, „Побитите камъни” край Варна, Асеновата крепост, Батак, нос Калиакра, Рилския манастир.

В третата част на състезанието участниците показаха пред публиката знания за значими личности в българската история – Неофит Рилски, Васил Левски, Райна Княгиня, Васил Петлешков, Захари Стоянов, Александър Батенберг, граф Игнатиев, Стефан Стамболов, Александър Стамболийски и др.

Най-добре представилите се възпитаници на СОУ „Димитър Талев” бяха наградени.

Викторина „Аз познавам Добрич”

В навечерието на 27 януари, когато отбелязваме 136 г. от освобождението на гр. Добрич от турско робство /1878/ в библиотеката се проведе викторина под наслов „Аз познавам Добрич” от ученици от 4-те класове на СОУ „Димитър Талев”, с ръководител Румяна Георгиева и нейни колеги преподаватели.

Викторината протече в два кръга и включваше въпроси из историята на град Добрич от неговото възникване и развитие до днес – бележити личности, оставили трайни следи с живота и дейността си в историята на града ни, както и културно-исторически паметници и забележителности на град Добрич.

Разделените в два отбора ученици показаха завидни познания по история на родния град, а с помощта на подготвена презентация от ученици от 6 клас в часовете по история, участниците визуализираха познанията си.

Четвъртокласниците демонстрираха задълбочени знания за бележити личности като кап. Димитър Списаревски, Адриана Будевска, Дора Габе, д-р Иван Пенаков, за паметници като военното гробище, градски парк „Св. Георги”, етнографската къща и др.

В края на викторината по традиция участниците бяха наградени за отлично и много добро представяне с грамоти. Краеведските занимания на възпитаниците на СОУ „Димитър Талев” са от години и намират активен съмишленик и партньор в лицето на библиотеката и сектор Краезнание.

Талевци направиха стена на приятелството за 14 февруари

На 13 февруари ученици от прогимназиален и гимназиален етап от СОУ „Димитър Талев” написаха интересни послания за приятелството и любовта. Сръчните майстори на украси превърнаха коридора на четвъртия етаж на училището в своеобразна романтична изложба. Малки и големи се включиха в създаването на празничната атмосфера и показаха различните лица на любовта – към любимия човек, към семейството и към приятелите.

СОУ „Димитър Талев” се включва в инициатива за подкрепа на хората с увреждания

Учениците от СОУ „Димитър Талев” се присъединяват към инициативата на Фондация „Очи на четири лапи”, наречена „Куче от станиол”. Идеята на кампанията е в България да навлезе европейската практика- на обществени места да има специално обозначени кутии, в които да се изхвърлят употребявани битови отпадъци от станиол, които могат да се рециклират. Целта е средствата от рециклирането да се даряват по сметка на Фондацията в полза на обучението на кучета водачи на слепи хора. Дипломираните кучета водачи, които са на разположение 24 часа в денонощието, със своите специални умения могат да спасят стотици слепи хора от изолация.

Учители и ученици работят заедно, за да повишат своята чувствителност и информираност към проблемите на хората с увреждания. Не за пръв път талевци привличат вниманието на обществеността към въпросите за толерантността и приемането на различните. На 3 декември 2014 г. се проведе инициативата “Играя, съобразявам, толерантен съм“ по повод Международния ден на хората с увреждания. Логопедът Павлета Димитрова и ресурсният учител Жечка Жечева представиха на учениците от първите класове образователни игри за формиране на социални умения и толерантност, необходими при общуването с хора с увреждания. Децата играха от сърце, отговаряха на въпросите, как ще помогнат на човек с нарушено зрение, какво биха направили ако не чуват, как ще нарисуват слънце, ако ръчичката им не се движи добре. Беше разяснено какво да направят при среща с хора с увреждания и какъв начин за комуникация да използват.

Проведеният урок по човечност получи широк отзвук в национален мащаб- информация по темата беше качена в бюлетина на учителите новатори.

За пореден път талевци доказват, че притежават будно обществено съзнание и чувство на съпричастност. Инициативата ”Куче от станиол” се превръща за тях в една от инициативите в подкрепа на хората с увреждания.

Талевци станаха диригенти за един ден

Учениците от СОУ „Димитър Талев“ получават множество и разнообразни възможности за извънкласна и извънучилищна дейност. Търсят се възможности за обучение и обогатяване на културата чрез силата на изкуството.

На 20.01.2015г. всички ученици от седмите класове посетиха в Регионална библиотека „Дора Габе“ образователен концерт на Български камерен оркестър- Добрич под диригентството на маестро Алексей Измирлиев. В рамките на един час, по един нестандартен и изключително увлекателен начин, децата се докоснаха до творби на Моцарт, Хендел, Щраус. Учениците познават музиката на Европейския класицизъм от часовете по музика, но за пръв път присъстваха на живо изпълнение. Уникалната възможността да чуят композиции на виенските класици е още един начин да се докоснат до непреходната музика. Учениците проявиха особен интерес към спецификата на звукоизвличането на различните струнни инструменти - цигулка, виола, виолончело и контрабас. Няколко ученици получиха неповторимия шанс да заемат мястото на Алексей Измирлиив и сами да дирижират оркестъра. Младите диригенти проявиха огромно старание и ентусиазъм при изпълнението на задачата. Талевци показаха, че са отличници не само в училище- разказаха за живота на световноизвестни композитори и техните творби.

Образователният концерт позволи на учениците да се докоснат на живо до шедьоврите на световното музикално наследство и да се опитат да свирят на различни класически инструменти. Концертът се превърна в незабравим празник на музикалното изкуство.

Сребро за плувците от СОУ „Димитър Талев”

На 13 и 14 декември 2014година Плувен комплекс “Русалка“ град Добрич бе домакин на ученическото отборно първенство по плуване. В състезанието се включиха над 300 плувци на възраст от 7 до 18 години. Учениците от СОУ “Димитър Талев“ участваха в три възрастови групи: III-IV клас, V-VI клас, VIII-XII клас.

През първия ден най-младите плувци, Ивелина Манова от IV „г” клас, Стефан Колев от IV „в” клас, Велина Чернева- IV ”а”клас и Георги Максимов- III „б” клас, взеха сребро в щафетата 4 по 50 метра свободен стил. Оспорвана бе борбата и през втория ден. Лазар Иваненко от V „а” клас се сдоби с бронзов медал на 50 метра бътерфлай. В щафета 4 по 50 метра свободен стил Даниел Дончев от VI „в” клас, Константин Константинов от V ”в” клас, Полина Петкова от VI „в” клас и Николета Димитрова от V „а” клас се класираха на трето място. Учениците от СОУ “Димитър Талев“ бяха водени от преподавателите по ФВС Георги Искрев и Пламен Йорданов, както и Василка Ценкова – класен ръководител на V „a” клас.

Това е най-масовото участие на талевци в състезание по плуване и усилията на участниците бяха възнаградени. Плувците си извоюваха престижната втора позиция в отборното класиране.

Четенето и спортът могат да вървят ръка за ръка

На 4-ти декември 2014 г. учениците от VIII „а“ клас на СОУ „Димитър Талев“ се срещнаха с боксьора Димитър Тачев- член на олимпийския отбор на България за 1984 година, един от 10-те най-добри спортисти на Добрички окръг през годините. Спортистът очарова присъстващите с многобройни истории от кариерата си на състезател и треньор. Срещата с г-н Тачев бе част от инициативата „България чете“ и на мероприятието той представи любимия си автор Захари Стоянов с неговите „Записки по българските въстания“. Четенето бе последвано от дискусия, в която учениците и спортистът обсъдиха защо е важно за всеки не само да спортува, но и да чете. За всички беше интересно как той е съвместявал двете неща през ученическите си години. Разбира се не бяха пропуснати и щекотливите въпроси, породени от двубоя между Кличко и Пулев…

Срещата доказа, че независимо от професията и интересите си хората могат да бъдат обединени от силата на словото и любовта към класическите български произведения.

Талевци четат за успехите и мечтите с проф. д-р Димитрина Каменова

На 8-ми декември 2014г. посланик на четенето в СОУ „Димитър Талев“ бе проф. д-р Димитрина Каменова, директор на Департамент за модерни обучителни методи към Висше училище- Международен колеж.

Проф. Каменова и присътващите деветокласници и десетокласници се опитаха да намерят отговор на въпроса „Какво ни кара да се стремим към успехи?“. В помощ дойде откъс от книгата на Малкълм Гладуел „Изключителните“. Британецът представя в разказите си как обкръжението на даден човек заедно с личната му мотивация и желание оказват влияние върху вероятността и възможностите за успех. Гладуел смята, че ако човек е талантлив и амбициозен, няма сила, която да му попречи да стигне до „върха на върха на пирамидата“.

Вторият автор, с когото се запознаха учениците бе Гаврил Георгиев, който споделя мечтата си да стане президент на футболен клуб. Кратката история, поместена в сборника „Как се става лидер?“, представя мечтата на автора под формата на притча. По метафоричен начин желанията и стремежите на хората са сравнени със слънчогледите. Мнозина сред присъстващите познаха, че футболният отбор, чиито играчи от незабележими и неизвестни се превръщат в най-популярните и обичани спортисти в страната, е ПФК „Лудогорец“.

Вдъхновени и амбицирани, учениците благодариха с аплодисменти на проф. д-р Каменова за полезните съвети и възможността да се почувстват като студенти. Преподавателката пожела на всички да се стремят към успехи и да бъдат достоен пример за подражание.

Екипът на СОУ „Димитър Талев“ благодари на проф. д-р Каменова за споделените идеи и вдъхновението, с което насърчи всички в залата да работят над себе си и да се стремят към успеха.

1-ви декември – Световен ден за борба срещу СПИН

Представители на Ученическия съвет при СОУ „Димитър Талев” раздадоха червени лентички на своите съученици и преподаватели и ги запознаха с тревожната статистика за разпространението на HIV и СПИН.

Синдромът на придобитата имунна недостатъчност е заболяване на човешката имунна система, което отслабва защитните механизми на организма. Световно проучване показва, че носителите на вируса са над 33 милиона души, а всеки четвърти заразен е на възраст между 13 и 26 години. Лек за заболяването няма и страдащите от него за изложени на смъртна опасност заради понижения си имунитет. Превенция се осъществява чрез повишаване на информираността за СПИН и подобряване на сексуалната култура на подрастващите.

На 1-ви декември учениците и преподавателите на СОУ „Димитър Талев” закачиха на реверите си червена лентичка в знак на подкрепата си към HIV-позитивните хора и хората, болни от СПИН.

За пореден път талевци доказаха, че са победители

Като част от инициативата „Ден на нашите възможности“ на 27 и 28 ноември ученици IV, VII и VIII клас показаха знания и таланти пред своите преподаватели. Инициативата вече има своите традиции в СОУ „Димитър Талев“ и целта й е да стимулира учениците да покажат способностите си извън традиционната атмосфера на класната стая.

За четвъртокласниците 28 ноември се превърна в едно малко тържество. С много трепет и вълнение учениците изгледаха филм, обхващащ най-запомнящите се и забавни моменти през четирите им години в училище. За доброто настроение на присъстващите спомогнаха музикалният фон от любими песни и атрактивните водещи. Бъдещите петокласници посрещнаха с аплодисменти учителите, които ще им преподават през следваща учебна година и им демонстрираха знания и ентусиазъм.

Играта „Кой иска да стане отличник?“ изпита познанията на участниците и им донесе възможност да защитят позицията си на най-любознателни и старателни ученици. Подобно на известната телевизионна игра играчите се изправиха пред поредица от въпроси, но вместо индивидуално, те играха като отбор. В случай на затруднение участниците можеха да използват жокерите „50 на 50“, „Попитай съученик“ и „Помощ от класа“. Четвъртокласниците показа безупречни знания по география и история. Участниците заслужиха титлата ‘Отличници” след зашеметяваща поредица от верни отговори. Но най-важният въпрос в този ден не беше част от играта. Въпросът, на който всеки искаше да отговори бе „Защо обичам моето училище?“. Отговорите бяха много и различни – „защото научих много нови неща“, „защото намерих приятели“ и „защото тук пораснах“. Пораснали и поумнели, четвъртокласниците благодариха на преподаватели си с думи, изпълнени с обич и уважение.

За учениците от VII-мите и VIII-ми „б” клас 27 ноември премина под мотото „И ние можем“ и „Един за всички, всички за един“. Проведоха се редица игри на състезателен принцип, в които взеха участие всички присъстващи ученици. Първото състезание изпита координацията и ловкостта на играчите. Въоръжени с чаша, закрепена за диадема, те трябваше да си подадат малко топче, без да използват ръцете си. Втората игра провери сръчността и бързината на учениците. С помощта на китайски клечки за храна те трябваше да извадят стъклени топчета от купа. Макар задачата да беше трудна, отборите показаха постоянство и това им донесе успех. Артистичността си учениците показаха в играта „Академия за Оскари“. Използвайки мимики и жестове младите таланти трябваше да представят сцени от филмите „Бай Ганьо“, „Бързи и яростни“, „Игрите на глада“ и „Спайдърмен“, а съучениците им да разпознаят кой е филмът. Последната игра постави на изпитание познанията на учениците за българската история и литература. Поредица от биографични въпроси отведе играчите към известни исторически личности и творци като Васил Левски, Хан Крум, Стефан Стамболов, Иван Вазов, Йордан Йовков и Елин Пелин.

За поредна година учениците от СОУ „Димитър Талев” доказаха, че притежават желанието да бъдат победители и уменията да го постигнат.

Въведение Богородично - Ден на християнското семейство

На 21 ноември Светата Православната църква чества празника Въведение Богородично - Деня на християнското семейство и младеж.

В света на чуждите езици

Включвайки се в инициативите за Деня на нашите възможности, ученици от X „а” и Х„б” клас, изучаващи руски и немски език като втори чужд език, представиха презентации за страните, чиито езици усвояват. Информацията включваше обзорен поглед върху културата на Русия и Германия, запознаване със забележителностите на Москва и Берлин и биографични данни за известни личности от миналото и настоящето. Интересът на присъстващите бе провокиран и всички ученици изявиха желание да намерят още любопитни факти за богатата история и бит на двата народа.

Инициативата „В света на чуждите езици” даде възможност на десетокласниците да подобрят уменията си за работа в екип и да покажат пред по-голяма аудитория напредъка си в изучаването на руски и немски език. Една от основните цели на чуждоезиковото обучение в СОУ „Димитър Талев” е да възпитава активни съвременни личности, които ще направят света по-добър и красив.

Талевец с отлично представяне на престижно състезание за природни науки

Георги Георгиев Новачев, ученик от VІІ „б” клас на СОУ "Димитър Талев", зае челна позиция в областния кръг на състезанието за "Ключови компетентности по природните науки". Отличното му представяне го отведе до участие в националната надпревара за млади любители на науката.

Състезанието бе седмо поред и се проведе на 15-ти и 16-ти ноември т.г. в град Кюстендил. Председател на комисията бе доц. д-р Стефан Манев – специалист по неорганична химия и преподавател Югозападен университет „Неофит Рилски“. Националното състезанието се проведе на отборен принцип. Всеки отбор бе съставен от ученици на различна възраст и от различни области на страната. Отборите решаваха екипно теоретични и практически задачи, след което всеки участник представи решението пред националната комисия. Отборът, в който участва Георги, се класира на VІІ място. Всички участници получиха сертификат за участие в националното състезание и неповторимата възможност да се докоснат до тайнствата на науката.

Екипът на СОУ „Димитър Талев” поздравява Георги за достойното представяне и му пожелава светло бъдеще в дебрите на природните науки.

100 балона за 100-те деца от областта, настанени в институции

На 7 ноември, по повод 25-годишнината от падането на Берлинската стена, учениците от 4 г клас с класен ръководител Дарина Миткова имаха шанса да се включат в организираното от Фондация ,,Лумос“, Община Добрич, Фондация ,,Ръка за помощ“ и ДСП-ОЗД събитие за извеждане на децата от специализираните институции. 100 балона полетяха в небето над Добрич, колкото са децата, които все още живеят в институции на територията на Добричка област. Инициативата символизира предстоящо излизане на децата и младежите от специализираните домове. Проявата се състоя от 10.30 часа в двора на детска градина "Надежда", която се помещава в бившето училище "Отец Паисий".

В рамките на проявата нашите ученици рисуваха картички и написаха послания по темите "Няма по-хубаво от дома" и "Какво е за теб щастливо семейство". Тхните послания бяха отпечатани на специални листовки, които да се разпространят сред гражданите и да насочат вниманието към проблема, че отглеждането на деца в институционална среда вреди на тяхното развитие и намалява драстично шансовете им да реализират пълния си потенциал.

Въпреки усилията на няколко правителства и множество неправителствени организации и постигнатите досега успехи, все още над 3 500 деца живеят зад стените на 103 институции в България. Фондация "Лумос", която от години активно работи за извеждане на децата от специализираните институции, ще организира подобни събития в София и област Варна.

Среща с актрисата от ДТ „Йордан Йовков“ Ема Георгиева

В навечерието на 134 годишнината от рождението на Йордан Йовков и във връзка с инициативата „Чети с мен“ по проект „България чете“ на 15.11.2014г. учениците от VIIa и VIIв клас на СОУ „Димитър Талев“ се срещнаха с актрисата от ДТ „Йордан Йовков“ Ема Георгиева.

Пред притихналата аудитория тя говори за творчеството на талантливия майстор на разказа, който завинаги свързва съдбата си с хората на Добруджанския край и възпява красотата на душите им.

Срещата завърши с художествена интерпретация на разказа „Българка“.

Беседа на тема "Здравословно хранене"

На 04.11.2014 година пред учениците от 3 "а" клас в часа на класа се проведе беседа на тема "Здравословно хранене". Лекцията бе изнесена от Севдалина Колева - експерт в Регионална здравна инспекция - Добрич. Оказа се, че темата е изключително заинтригуваща и полезна за подрастващите, породиха се редица въпроси, свързани с начина на хранене, които те зададоха на лектора и получиха компетентен отговор. Всеки ученик получи за подарък брошура „Вкусна азбука” и книгоразделител, а на класа – плакати за здравословното хранене.

1-во място за прочит в ефир на стихотворението "Пчела" от Константин Величков

Демет Билент Махмуд от III "а" клас чете в ефира на Българското национално радио стихотворението "Пчела" от Константин Величков и се класира на 1-во място през месец ноември 2014 година. За награда получи 6-месечен абонамент за списание "Аз съм българче" и грамота.

1-во място за фотография на тема „Победи опасността!”

Радослав Диянов Калев от 3 „а” клас се класира на 1-во място за фотография в Националния конкурс за детска рисунка и фотография/фотоколаж на тема „Победи опасността!”

Ученикът ще присъства на тържественото награждаване в град София във Военния клуб на 20 ноември 2014 година от 10 часа.

Снимката, която му донесе престижната награда е направена в хотел „Света гора”, град Велико Търново и е запечатала отворено електрическо табло с опасни кабели, достъпно за деца.

Конкурсът се осъществява по инициатива на Държавната агенция за закрила на детето в рамките на Национална кампания на тема: „Детската безопасност – споделена отговорност и грижа” в партньорство с държавните институции, органи по закрила на детето и граждански организации, и с активното съдействие и участие на общините. Целта на конкурса е, като провокира интереса да предотврати и да намали случаите на инциденти и битов травматизъм при децата, като самите деца идентифицират и осъзнаят възможните опасности и начините да ги избегнат; да насочи вниманието на родителите и обществото към темата за детската безопасност; да даде възможност за изява на творческата индивидуалност на децата и да развие креативното им мислене.

Художник-сценограф се включва като посланик на четенето в кампанията "България чете"

Емоционална бе срещата между четвъртокласниците от училището ни и г-жа Елисавета Качулева- художник към кукления театър „Дора Габе”.

След посещението си на театралната постановка „Принцесата и свинарят” на 29.10.2014г., децата имаха възможност да се срещнат с човека, който проектира и изработва куклите, участващи в постановките. Прелюдия към четенето на избраната от децата творба „Малкият принц” на Антоан дьо Сент Екзюпери станаха многобройните въпроси на учениците относно техниките и материалите, с които се изработват куклите. Естествената връзка между произведението, художникът, артистите и зрителите се изясни на малките деца по един достъпен и нагледен начин. Приглушената светлина на театралната сцена, както и емоционалният прочит на последните страници на „Малкият принц” от страна на Ели направиха допира на децата до творчеството на Екзюпери наистина незабравим.

Спортен празник в СОУ „Димитър Талев”

На 30 ноевмри 2014г. ученици от V до XII клас на СОУ „Димитър Талев” взеха участие в организирания училищен спортен празник. Въпреки лошото време всички ученици се включиха в предвидените спортни мероприятия. Игрите и състезанията се проведаха на спортните площадки, в салона на училището и в градския парк „Св. Георги”.

Учениците от V, VI, VIII „а”, XI и XII клас участваха в състезания по футбол и волейбол. Всички млади спортисти показаха силно желание за победа и отлична физическа подготовка. Ето и класирането:

Във футболното състезание между шестокласниците първенци излязоха учениците от VI “в”, а почетната втора позиция заеха VI “a” и VI „б” клас. Напрегнато волейболно първенство се състоя сред учениците от гимназиален етап. Един срещу друг се изправиха най-добрите играчи на VIII “a” клас и IX “б”клас. Победата грабнаха осмокласниците. Успорваният двубой между XI и XII клас намери своя първенец в лицето на бъдещите абитуриенти.

Учениците от VII, VIII “б”, IX “б”, X “a” и X “б” клас посетиха градския парк „Св. Георги” и се запознаха с възможностите за практикуване на разнообразни спортове и обновената материална база. Въпреки лошите метеорологични условия ентусиазираните ученици направиха упражнения на фитнес уредите в централната част на градската градина, посетиха новия скейтпарк и изпробваха издържливостта си на силовите пътеки около фонтана.

Бъдещи първокласници на гости в СОУ „Димитър Талев“

На 30 и 31 октомври екипът на СОУ,,Димитър Талев“ покани на незабравим празник бъдещи първокласници от детските градини и техните родители. С много емоции и весел детски смях палавниците посрещнаха многобройните изненади, които им бяха подготвени.

На инициативата, наречена „Забавно междучасие“, дойдоха деца от седем целодневни детски градини в град Добрич. На малчуганите бяха предоставени множество възможности за забавление и изяви. Всички малки сръчковци се включиха в центрове за приложни изкуства – изработване на оригами и рисуване по лица. Децата участваха в забавни спортни състезания на щафетен принцип, зумба маратон и изявиха своите певчески способности, изпълнявайки любимите си детски песни. Четвъртокласници от клуба по актьорско майсторство с ръководител Зоя Лазова поздравиха гостите с откъс от спектакъла „Наше село“.

Родителите на бъдещите първокласници разгледаха модерните и красиви класни стаи, оборудвани с интерактивни дъски, мултимедийни проектори, компютърни станции и обновената спортна база. Запознаха се с възможностите за работата с електронни учебници, условията за целодневно обучение и организацията за хранене и отдих.

За поредна година СОУ „Димитър Талев“ представи по атрактивен начин възможностите за съвременно обучение, съизмеримо с европейските практики. Училището е единственото в областта, което притежава уникална система за контрол на достъпа, която гарантира сигурност на възпитаниците. От тази учебна година талевци могат да се възползват и от елитните образователни практики в клубните форми за обучение по чужди езици по системата на Кеймбридж училищата.

РАБОТНА СРЕЩА ПО МЕЖДУНАРОДЕН ПРОЕКТ „МЕДИАЦИЯ НА КОНФЛИКТА, ЗА ДА СЕ ОПТИМИЗИРА КОМУНИКАЦИЯТА В ОБРАЗОВАТЕЛНАТА, СОЦИАЛНАТА И КУЛТУРНАТА СРЕДА“

От 21 до 25 октомври 2014 г. Училищното настоятелство при СОУ „Димитър Талев“ бе домакин на четвъртата работна среща по международния проект „Медиация на конфликта, за да се оптимизира комуникацията в образователната, социалната и културната среда“ по програма „Учене през целия живот“, секторна програма „Грюндвиг“ на ЦРЧР към Европейската комисия. Наши гости бяха 34 представители от 5 европейски страни - Румъния, Испания, Италия, Словения и Турция. Партньори по проекта са директори, юристи, учители, психолози, социални работници, родители от училища, езикови, социални и учебни центрове, асоциация за работа с родители и емигранти, Регионален инспекторат. Партньорите ни от години работят като медиатори, самостоятелно или в екипи, и осъществяват медиация при конфликтни ситуации на различни нива.

Гостите бяха силно впечатлени от организираното посрещане по традиционен български обичай с питка и сол, с български народни песни и хора. С интерес изгледаха презентации за България, за гр. Добрич и за възрожденския дух, с който Училищното настоятелство участва като партньор и съорганизатор на многообразните дейности в училището ни. Бяха запознати от Мирослав Зашев – психолог в училището, с новаторски идеи за провеждане на тренинги с родители под наслов „Успешно родителство“, в които се използват и техники за решаване на конфликти, за намаляване на напрежението във взаимоотношенията дете-родител, дете-дете, родител-родител. След това гостите разгледаха материалната база в училище – компютърни кабинети, класни стаи, ПДГ, учителска стая. Голям интерес предизвикаха създаденият кът за общуване и системата за контрол на достъпа – новаторски не само за гр. Добрич, а и за страната.

В програмата на работната среща бе проведен семинар „Стратегии и техники за решаване на конфликти“ под ръководството на проф. д-р Димитрина Каменова, с активното съдействие на Силвия Валентинова и представители на талевската общност.

През втория работен ден бяха проведени срещи с г-жа Детелина Николова – кмет на гр.Добрич, г-жа Камелия Койчева – зам.-кмет „Хуманитарни дейности“ , както и с г-жа Дариела Вълканкина – началник РИО на МОН, Кристина Фотева – старши експерт по предучилищно възпитание, г-жа Росица Добрева – представител на МКБППМН, капитан Валентин Димитров – инспектор в Детска педагогическа стая.

В края на работната програма на координаторската среща бяха обсъдени дейностите за изготвяне на крайните продукти по проекта и стъпки за бъдещите работни посещения в Испания и Италия.

Гостите се запознаха с културни институции в нашия град – Художествена галерия, Етнографска къща, Археологически музей, а при проведената екскурзия – с природни забележителности в Североизточна България, с уникалната история на крепостта Калиакра и Добруджанското деспотство.

В нашата страна осъществяването на медиацията при конфликти се извършва от различни институции , но все още предстои този въпрос да заеме своето важно място в съвременното ни общество-част от Обединена Европа. Надяваме се, че чрез проектната си работа и обмена на добри практики в тази насока ще допринесем за гласността на този вид дейност и ще бъдем полезни с натрупания опит и нови идеи не само на нашата талевска общност, но и в региона ни.

Българските будители през погледа на учениците

Вдъхновени от възрожденската идея за взаимно обучение, ученици от СОУ “Димитър Талев“ влязоха в ролята на учители. Поводът за инициативата е честването на Деня на народните будители – 1-ви ноември.

Зад катедрата застанаха представители на Ученическия съвет - Натали и Анелия от X “a” клас, Гергана и Йорданка от IX “a”клас и Станимир от VIII „а“клас. Те запознаха петокласниците и шестокласниците с житейския път и просветното дело на Паисий Хилендарски, Петър Берон и Васил Априлов. Подобно на възрожденските взаимни училища по-големите и напреднали талевци помогнаха на по-малките да си припомнят постиженията на някои от великите българските просветители.

Ученическият съвет на СОУ „Димитър Талев“ ви поздравява с предстоящия Ден на народните будители! Честит празник и на нашите учители!

Ученици от СОУ „Димитър Талев” се запознават с актьорската професия

И тази година учениците от СОУ „Димитър Талев” продължават да изучават различни професии, като посещават работните места на своите родители. По покана на актьора Красимир Демиров- баща на шестокласник от нашето училище - на 22 ноември т.г. 20 ученици от VI и VII клас посетиха ТПЦ „Йордан Йовков”. В ролята на вещ екскурзовод г-н Демиров разведе групата зад кулисите, за да им покаже един нов поглед към света на театралното изкуство и тайните на актьорската професия. Един от най-вълнуващите моменти бе срещата с Камелия Тодорова. На младата и многообещаваща актриса е поверена главната роля в пиесата „Албена”. Учениците останаха очаровани от срещата и не пропуснаха да си направят снимки за спомен.

Красимир Демиров им показа гримьорните, където се съхраняват костюмите и перуките за настоящите постановки. След това последва посещение на залата с декорите и реквизита за пиесите. Актьорът ги потопи в атмосферата на театъра с многобройни истории и забавни случки. Завладени от сладкодумния си гид, учениците със съжаление напуснаха театралната сцена. Краят на обиколката беше приет по-леко след обещанието на Краси Демиров, че това няма да е последното им посещение. Покани ги да присъстват на репетиция, за да видят как актьорите коментират и анализират текста на пиесата, която ще представят.

Срещата с актьора Краси Демирев и посещението на Драматичния театър „Йордан Йовков” е част и от стремежа на училището да повиши интереса на учениците към изкуствата. Целта е да се провокират артистичните заложби, които всеки носи у себе си. А създавайки изкуство, талевци наистина правим света ни по-добър и по-красив.

Участие в работата на Националната конференция „Усъвършенстване на системите за управление – гаранция за модерно висше образование в България”

На 16 октомври 2014 г. група ученици от прогимназиален етап на нашето училище взе участие в работата на Националната конференция „Усъвършенстване на системите за управление – гаранция за модерно висше образование в България”, която се проведе във ВУ „Международен колеж” гр.Добрич. С изключително внимание талевци изслушаха уводните думи на ректора доц. д-р Т.Радев, запознаха се с презентациите на Елена Костадинова и Павел Йорданов за основните тенденции във висшето образование, проектите за оптимизиране на системата за качество и европейския пример.

С огромен интерес бе посрещната презентацията на нашите представители Светлана Дичева от XII клас и Андрей Стоянов от X клас, които запознаха присъстващите с модела на работата в СОУ „Димитър Талев”, със създадените прекрасни условия за учене и развиване потенциала на нашите ученици, с многобройните извънкласни дейности и реализираните новаторски идеи, с осъществените национални и международни проекти, както и с очакванията на талевските гимназисти за развитие на висшето образование у нас. След презентацията на проф. д-р Димитрина Каменова, заедно със своите връстници от други добрички училища, нашите представители взеха активно участие при разискванията на проблемите, свързани с модерното висше образование, проведени под нейно ръководство. За активното участие и изразеното мотивирано становище по темата те получиха заслужени поздравления. Така още веднъж показаха, че в СОУ „Димитър Талев” се обучава будно поколение, което достойно защитава името талевец.

Ученици от СОУ „Димитър Талев” се включиха във велопоход

Ученици от VI, VII и VIII клас на СОУ „Димитър Талев” се включиха на 19.10.2014г. на организирания от Областен информационен център – Добрич и Община град Добрич велопоход под надслов "Да спортуваме заедно". Инициативата, наречена „По стъпките на оперативните програми”, имаше за цел да популяризира възможностите за спортни практики в обновения градски център и включи обиколка на реновираните обекти в централната част на Добрич .

Младите колоездачите започнаха своя колопробег от рок сцената в градския парк „Св. Георги”. Първата спирка на учениците бе при музея „Нова и най-нова история”, където получиха информация за обновяването на сградата и настоящата експозиция. Следващите спирки бяха Етнографската къща „Домът на добруджанеца на границата на две епохи“ и Архитектурно-етнографския музей на открито „Старият Добрич”. Участниците получиха актуална информация за реновираните обекти по оперативни програми на ЕС. Всички млади спортисти спечелиха тениски, раници и химикали, а чрез томбола бяха раздадени каска, протектор и ръкавици.

Успех на национален литературен конкурс за ученичка от СОУ „Димитър Талев”

Милена Дианова Желева от XIа клас спечели II награда в Националния ученически конкурс „Зелена планета 2014“. Целта на инициативата е да формира в младежите екологична култура и активна жизнена позиция към глобалните проблеми, стоящи пред човечеството. Есето на Милена е на тема „Живот на горите и съдби на хората“. Милена пише за проблемите на околната среда и за хората, посветили живота си на опазването на красотата и чистотата на природата. Нейният текст впечатли журито и й отреди почетното второ място сред учениците от IX до XII клас.

Пожелаваме на Милена да развие идеите си, за да направи света ни едно по-красиво и по-добро място.

Спортни победи за ученик от СОУ „Димитър Талев”

Димитър Цонков Радушев от XIа клас спечели 1 сребърен и 3 бронзови медала в турнир по плуване. Състезанито се проведе в град Русе и в него взеха участие 140 момичета и момчета от цялата страна. Димитър показа отлична подготовка и спечели първия медал в състезанието. Изявените му лидерски качества допринесоха за победата на неговия отбора. Турнирът по плуване донесе на добричкия тим общо 13 сребърни и бронзови отличия.

Пожелаваме на Димитър тази победа да е само началото на едно красиво и светло бъдеще.

Учениците от СОУ „Димитър Талев” с четири нови срещи по инициативата „Чети с мен”

На 29.09.2014 год. учениците от ІІІ „В“ клас при СОУ „Димитър Талев“ гр. Добрич се включиха в кампанията "Чети с мен". Инициативата се проведе в книжарница „Хеликон“, където бяха посрещнати от управителя - Виолета Иванова. Гост на децата беше Емил Димитров, автор на книгата „Кан Тервел“. Изключително приятни изненади и непринудени усмивки - това получиха децата от срещата си с писателя. Той успя да разпали интереса им към четенето с руска вълшебна приказка. Учениците от своя страна четоха и рецитираха откъси от любими книжки, споделиха интересни мисли за книгата, четенето и общуването.

Следващата среща беше на 2-ри октомври в дом - паметника „Йордан Йовков” с учениците от VII клас. Там посланик на четенето беше д-р Кремена Митева – главен уредник на музея, която запозна учениците с творби на Йовков. Д-р Камелия Митева е автор на „Йордан Йовков - Летопис на неговия живот и творчество”. Учениците бяха силно впечатлени от познания на д-р Митева и с радост научиха повече за ученическите години на Йовков. В четенето ентусиазирано се включиха и учениците, и учителите. Младите читатели показаха интерес към класически български произведения като „Хитър Петър”, ,,Де е България", ,,Под игото", и ,,Ян Бибиян". Не липсваха и представители на световната литература като Сара Оклар ,,Къщата на тайните", Мерилин Кей ,,Далеч от очите - далеч от ума" и Франсис Бърнет ,,Тайната градина". Популярни книги и автори от последните години също намериха мястото си сред любимите на седмокласниците: Сюзън Колинс - ,,Грегор Горноземеца", изд. Марвел - ,,Отмъстителите", ,,Джъстин Бийбър".

Актьорът Красимир Демиров посети учениците от VIIб клас на 9-ти октомври. Сред представените произведения бяха „По жицата“ на Йордан Йовков, „На оня свят“- Елин Пелин и „Радини вълнения“ от романа „Под игото“ на Вазов. С много въображение и артистизъм, Демиров въведе слушателите в света на познати и непознати за тях сюжети. Емоционалният му прочит го превърна в любимия посланик на четенето за всички присъстващи.

На 9-ти октомври учениците от VI клас на СОУ „Димитър Талев“ посетиха литературния музей „Йордан Йовков”. Четенето започна с произведения на Йордан Йовков. Учениците прочетоха откъси от приключенския роман „Белият зъб“ и съвременните тийнейджърски романи „Хекс Хок – гимназия за вещици“ и „Дневниците на загубенячката“ . Сред участниците имаше почитатели и на нехудожествената литература, които представиха интересни статии от „Нешънъл Джеографик“.

Кампанията „Чети с мен” дава възможност на децата не само да преоткрият света на художествената литература и да осъзнаят, че четенето е важно за повишаване на тяхната грамотност и култура, но и да се докоснат до заразяващия пример на популярните личности, които носят в себе си българското и чрез авторитета и харизмата си провокират истинска възрожденска любов към книгите и четенето.

Благодарим на г-жа Виолета Иванова, на г-н Красимир Демиров и д-р Кремена Митева!

Tренинг с родители на тема „Родителска ефективност”

На 8 окмтомври 2014 г. в СОУ „Димитър Талев” се проведе тренинг с родители на ученици от четвъртите класове на тема „Родителска ефективност”. Мероприятието беше част от първите стъпки, които СОУ „Димитър Талев” направи към успешното осъществяване на международния проект: „Медиация на конфликта, за оптимизиране комуникацията в образователна, социална и културна среда” 2013/2015 с координатор Татяна Василева, по програма “Грюндвиг”. Водещ на тренинга беше Мирослав Зашев - училищен психолог и психотерапевт.

"Чети с мен" в книжарница „Хеликон“

На 29.09.2014 год.учениците от ІІІ „В“ клас при СОУ „Димитър Талев“ гр. Добрич , се включиха в кампанията "Чети с мен". Инициативата се проведе в книжарница „Хеликон“ където лично ги посрещна управителят г- жа Виолета Иванова.

Тази инициатива е важна, защото детето може да осъзнае, чрез положителна емоция, че четенето е важно за неговото бъдеще. Популярните лица са важни, за да предадат чрез авторитета си любовта към книгите.Учениците от своя страна четоха и рецитираха откъси от любими книжки и стихотворения , интересни и забавни мисли за книгата, четенето и общуването .

Гост на децата беше г-н Емил Димитров, автор на книгата „Кан Тервел“. Изненади и непринуден усмивки- това получиха децата от срещата си с този невероятен човек. Успя да разпали интереса им към четенето с руска вълшебна приказка.

Седмица на физическата активност – MOVE Week

Като част от „Now We Move“ кампанията, Седмицата на физическата активност - MOVE Week, представя ползите от активния начин на живот и физическата активност. ,,Now We Move” е кампания, целяща да мотивира 100 милиона повече европейци да станат физически активни до 2020 година. Седмицата на движението и спорта се проведе в цяла Европа в периода 29.09 – 05.10, за да окуражи по-мащабно участие във физически дейности и спорт.

За учениците от СОУ ,,Димитър Талев” тази седмица бе изпълнена с възможности да открият ползите от активния начин на живот, да спортуват с приятели, да участват в спортни надпревари. Имаше спорт подходящ за всеки: учениците от начален курс премериха сили в щафетни игри, по-големите имаха възможност да участват в спортно-състезателни игри, проведоха се турнири по футбол, волейбол, баскетбол.

Игрите, двигателната активност, физическите упражнения укрепват здравето, поставят началото на промяна в начина на живот, мотивират учениците за екипна работа. Те са добра предпоставка за сплотяване на нашата талевска общност.
 

Спортни победи в Деня на Добрич

По повод празника на град Добрич – 25 септември, Община град Добрич, със съдействието на Спортен клуб по лека атлетика “Добруджа” организираха състезание по лека атлетика, което се проведе в СК “Доротица”.

В спортната надпревара нашето училище се представи повече от успешно със своите 38 участника в две лекоатлетически дисциплини: спринт 60 метра и скок на дължина. Отборът ни имаше представители и в трите възрастови групи: 12 момчета и момичета от IV клас, 12 ученика - момчета и момичета от VI-VII клас и 14 юноши и девойки VIII-X клас.

Нашите ученици, водени от преподавателите Пламен йорданов и Зоя Лазова, извоюваха общо 15 медала: 6 златни, 5 сребърни и 4 бронзови.

Златни медалисти: Галин Радилов от VIIв – 2 златни медала, Радослав Петров – IVг, Алекс Сандев – IVг, Савина Иванова –IV в и Николай Дончев –VIII а

Сребърни медали: Анджела Георгиева –IV а, Петър Коев – IXб, Атанас Атанасов – Xа, Стефка Христова и Михаела Драганова от Xб

Бронзови медали: Юлия Стоянова –IV г, Стефка Христова и Михаела Драганова от Xб, Хаят Сюлейман – VIIв.

Със завоюваните призови места ние показахме на добричката спортна общественост, че сме сериозна сила в леката атлетика.
 

КАМЕЛИЯ КОЙЧЕВА ОТКРИВА КАМПАНИЯТА "БЪЛГАРИЯ ЧЕТЕ" В СОУ ,,ДИМИТЪР ТАЛЕВ

Днес, 24 септември, в СОУ ,,Димитър Талев" се откри кампанията за насърчаване на четенето и грамотността "Чети с мен", която се провежда под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев, в сътрудничество с Министерството на културата и Министерството на образованието и науката. Тя е част от инициативата ,,България чете" за насърчаване на четенето и грамотността сред гражданите от всички възрасти с масово четене. Целите на кампанията са да се привлече общественото мнение върху сериозния проблем, свързан с грамотността; да се представят добрите примери, за да се създаде позитивно отношение към четенето; да се подкрепят българската литература и българските автори.

В тази благородна инициатива сме поканили да участват известни личности от различни сфери на обществения живот: писатели, артисти, художници, спортисти, деятели на образованието и културата, част от които са и наши родители.

Госпожа Камелия Койчева, заместник-кмет ,,Хуманитарни дейности", е първият Посланик на четенето, който представи пред учениците от четвърти и десети клас свои любими книги, любими автори и литературни герои. Четвъртокласниците се потопиха в забавния свят на Ран Босилек и неговите ,,Патиланци", чуха стихове за есента от Чичо Стоян, отново препрочетоха любими истории за Мечо Пух. Мила Милкова от четвърти клас сподели интересни моменти от романа ,,Мери Попинз".

Учениците от десети клас се докоснаха до българската художествена литература с откъс от романа на Блага Димитрова "Пътуване към себе си". Съвети за живота и философията на войната от книгата на Сун Дзъ „Изкуството на войната” привлякоха вниманието на младежите. Г- жа Койчева представи и новата книга „История на Добруджа“ . Десетокласниците изявиха желание да се включат в инициативата и да се превърнат в истински посланици на четенето пред по-малките ученици от училището.

Така днес г-жа Камелия Койчева, съвместно с ученици и учители, успя да направи чрез словото света по-добър и по-красив. В тази среща на опита, любознателността, креативността с любовта към звучната и чиста реч едно от посланията бяха думите на нашия гост: ,, Изпуснатото време за четене е изпуснато време за трупане на мъдрости".

На 15 септември отново училищният двор на СОУ „Димитър Талев” се изпълни с усмихнати детски лица за откриване на новата 2014/2015 учебна година.

На 15 септември отново училищният двор на СОУ „Димитър Талев” се изпълни с усмихнати детски лица за откриване на новата 2014/2015 учебна година. По традиция празничният ден започнa в 9.00 ч. с издигане на националното знаме и под звуците на химна на Република България. Гости на тържеството бяха Божидар Божилов - главен секретар на Областна администрация Добрич, Иван Колев - заместник-кмет “Финанси и общинска собственост” Община Добрич, Милко Пенчев - общински съветник, Райна Ташева - Областна управа, Камен Кущиев - регионален представител за Северна България на издателство "КЛЕТ България" ЕООД към Асоциацията на Кеймбридж училищата.

От тази учебна година нашето училище се присъедини към Асоциацията на Кеймбридж училищата в България – едно ново предизвикателство, което училищната общност прие с огромна радост и отговорност.

От всички най-вълнуващ бе празникът за малките първокласници. С вълнение прекрачиха свещения праг на родното училище 96 първокласници. За първи път те чуха школския звънец. Поздравления към всички присъстващи ученици, учители, родители и гости поднесоха г-жа Весела Панчева – директор на училището, и гостите на тържеството.

СОУ „Димитър Талев” ще затвърди позициите си на водещо училище в региона, което работи по международни проекти. Продължават дейностите по проекта „Медиация на конфликта, за да се оптимизира комуникацията в образователната, социалната и културната среда“ по програма „Учене през целия живот“, секторна програма „Грюндвиг“ на Центъра за развитие на човешките ресурси към Европейската комисия, в който участват партньори от 7 организации и институции от Испания, Италия, Румъния, Словения, Турция и България. От 21 до 24 октомври ще бъдем домакини на работна среща, като ще бъдат обсъдени извършените дейности и постиженията през първата година на проекта, ще бъдат подготвени заключителните материали.

И тази учебна година е ново предизвикателство, което ръководството и учителите на училището ще посрещнат с ентусиазъм и воля за успех, с любов към своите възпитаници, със загриженост и отговорност за тяхното израстване.