Трета работна среща в Словения по международния проект

От 3 до 7 юни 2014 г. двучленен екип от Училищното настоятелство на СОУ „Димитър Талев“ гр. Добрич в състав Татяна Василева - координатор от българска страна и учител по английски език, и Яна Вълкова – начален учител, взе участие на третата работна среща в Словения по международния проект „Медиация на конфликта, за да се оптимизира комуникацията в образователната, социалната и културната среда“ по програма „Учене през целия живот“, секторна програма „Грюндвиг“ на Центъра за развитие на човешките ресурси към Европейската комисия. В срещата взеха участие партньори от 7 организации и институции: Асоциацията на родителите към Селскостопанското средно училище гр.Фалтичени, Румъни( Falticeni), Училищният инспекторат, гр.Сучеава, Румъния (Suceava), Средното професионално училище за управление на хотели и туризма, гр.Гюнен, Турция (Gonen), Училището за възрастни в гр.Хихон, Испания(Gijon), Асоциацията за обществено здравеопазване и образование от гр. Падуа, Италия(Padova), Училищното настоятелство към СОУ „Димитър Талев“ гр. Добрич и домакините от Професионалното училище гр.Целе, Словения (Celje).

Проведени бяха работни сесии за решаване на практически казуси с демонстрация на техники за решаване на конфликти. Бяха посетени Асоциацията на медиаторите в гр.Целе и Ученическия телевизионен център в града.

Тихата, спокойна и сърдечна атмосфера на срещата остави незабравими спомени у участниците и затвърди решимостта за създаването на план и система за решаване на конфликти и за оптимизиране на образователната, културната и социалната среда в институциите на участниците в проекта.

23 април - Световния ден на книгата

На 23 април - Световния ден на книгата - учениците от ІІв клас при СОУ „Димитър Талев" отново бяха на гости в книжарница „Хеликон". Децата четоха откъси от любими книги. Разкриха много артистично своите герои – Маги беше Пипи, Карлсон бе представен от Зарко, Бори бе Галена Богданка, а Наско ни запозна със своя герой Хитър Петър. Миши представи детската писателка Астрид Линдгрен. Второкласниците отгатваха гатанки. Най-бързо отговорилите получиха награди. На този празник на словото присъстваха и родителите, а домакините бяха подготвили интересни изненади. В края на читателския маратон децата получиха грамота „Почетни маратонци". Награда, с която всички се гордеем!

Маратон на четенето

На 23 април - Световния ден на книгата - в Регионална библиотека „Дора Габе” се проведе Маратон на четенето с участието на учениците от II-те класове на СОУ „Димитър Талев”. Талевци се включиха в Маратон на четенето по нов начин. Госпожа Красимира Хинева беше подготвила мултимедийна презентация на тема „Вълшебството на приказките”, чрез която децата показаха умения да четат, да разпознават различни популярни детски автори, както и текстове от техните произведения. Много гатанки прочетоха децата и получиха отговори от своите съученици. Образователната игра „На гости на приказките” накара второкласниците да прекарат в приятно занимание два часа в библиотеката.

Ден на предизвикателството 17 май 2014 г.

На 17 май 2014 година, в Деня на предизвикателството, тринадесет третокласници записаха поредния успех за училището ни. Водени от госпожа Дияна Нейкова, нашите деца срещнаха отборите по футбол на други две училища. В името на победата младите футболисти загърбиха ежедневните неразбирателства (както и клубните си предпочитания), за да покажат, че могат да работят в екип, издигайки престижа на училището ни. Решителността им доведе до логичния изход от двубоите - 9:2 срещу отбора на СОУ „Дора Габе” и 7:0 срещу ОУ „Христо Ботев” в полза на талевци.

Облечени в нови червени екипи и изпълнени с воля за победа, третокласниците доставиха много радостни емоции на своята публика – родители, учители и съученици. Сладоледите и тениските, предоставени от един от спонсорите на събитието, зарадваха нашите футболни надежди.

С нетърпение очакваме бъдещите им изяви!

С непряко включване, от мястото

на събитието – Я. Вълкова  

НАШИ УЧЕНИЦИ СЪС СРЕБЪРНИ МЕДАЛИ НА ОТКРИТИТЕ ПЪРВЕНСТВА НА БЪЛГАРИЯ “ШАХ В УЧИЛИЩЕ”

В град Добрич на 8 и 9 май 2014 г. за втора поредна година се проведоха открити първенства на Република България „Шах в училище”. Инициативата е в съответствие с програмата на ФИДЕ и декларацията приета от Европейския парламент през миналата година, призоваваща за въвеждане на шахмата като задължителен предмет в началния курс на образователните системи на Европейския съюз.

Рекорден брой участници - 302 момчета и момичета от 1 до 4 клас застанаха на старта, за да покажат умения по черно белите квадрати. В осемте индивидуални турнира се игра по швейцарска система в седем кръга с контрола по 15 минути на състезател.

При второкласниците сред 19 момичета титлата е за Puzdre Medeea-Elena от гр.Мангалия с 6,5 т. С еднакъв брой от 5,5 т. следват участничките от гр. Добрич - Наталия Петрова от СОУ "Димитър Талев" и Енита Енчева от ОУ "Христо Ботев".

При четвъртокласниците сред 17 момичета шампионка с максимален резултат от 7 т. е Александра Дралчева СОУ "Климент Охридски" гр. Добрич. След нея са Стефания Димитрова СОУ "Димитър Талев" гр. Добрич и Гергана Георгиева ОУ "Любен Каравелов" гр.Димитровград. Нашата Стефи всъщност е родена през 2005 година и е на възраст за втори клас, но е истински боец! Тя не само се състезава в по-висока възрастова група, но и без страх участва в двубои с възрастни хора.

Гордеем се с успехите на нашите малки шахматисти!

Денят на Европа в училище

Денят на Европа е посветен на мира и обединението. На 9 май Отбелязваме Деня на победата и Ден на Европа. Това е един от европейските символи, които насърчават единството между европейците. Той ще се чества с различни събития в повечето държави-членки на Европейския съюз. С различни инициативи Денят на Европа се отбелязва и у нас.

За пореден път нашите ученици с удоволствие се включиха в Деня на ученическото самоуправление и за няколко часа влязоха в ролята на директор, помощник директор, учител, педагогически съветник, библиотекар, медицинско лице, охрана... Този опит освен любопитство поражда и чувство за отговорност, разбиране, сближава членовете на нашата Талевска общност.

И малките ученици отбелязаха този празник – първокласниците направиха красиви, цветни рисунки на асфалт. Грейнали слънца, пъстри цветя и балони, знамена, щастливи детски усмивки озариха двора на нашето училище. Малките художници се забавляваха и във всяка рисунка вложиха много емоции и желание за доказване. По-големите наблюдаваха и обсъдиха презентации за създаването, символите и идеите на Европейския съюз, запознаха се с платформата за училищни партньорства E-twinning, изработиха постери, табла, знамена. В класните стаи в този ден звучеше химнът на Европа.

СОУ ,,Димитър Талев” е едно от първите училища, работещи по европейски проекти, ние отдавна сме доказали своята европейска принадлежност, изповядваме европейските ценности и се стремим да бъдем винаги в крак с новостите, да предлагаме на учениците си най-доброто от европейските практики в училищното образование.

ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА НА РЕГИОНАЛНО НИВО "ПРОФЕСИИТЕ - НУЖНИ И ПОЛЕЗНИ"

На 28 април в читалище "Йордан Йовков” бе открита изложбата ,,Професиите – нужни и полезни, организирана от Центъра за кариерно ориентиране в град Добрич по европейския проект ,,Система за кариерно ориентиране в училищното образование”. Сред отличените ученици, създали свои творби по темата ,,Моята мечтана професия”, бяха и третокласници от нашето училище: Преслав от ІІІб и Мила, Полина, Калоян, Алекс от ІІІг. Творбите на нашите възпитаници могат да бъдат видени в Арт центъра на читалището.

„ТАЛЕВ“ ТЪРСИ ТАЛАНТИ

В рамките на „Талеви дни 2014“ се проведе една от най-очакваните инициативи – „ТАЛЕВ“ ТЪРСИ ТАЛАНТИ. Комисия в състав Галина Павлова, Валя Лунгова, Велимира Проданова, Георги Георгиев и Лили Кръстева бе много затруднена. След като с интерес изгледа изпълненията на участниците от IV до VIII клас, присъди следните награди:

Категория „ПЕСЕН“ – индидвидуални и групови

I място - Стефани Николова IVa

II място - Нора Начкова IVa

III мято - Николета Димитрова IVa

Категория „ТАНЦ“

I място - Грета Илиева VIIa

II място - Камена Георгиева IVa

III мято - Десислава Димитрова и Николета Събева Vб

III мято - Десислава и Найлян VIIIб

Големият брой зрители се наслади на музикалните и танцови изпълнения, които внесоха много емоции и радост в празничния ден.

Състезание по руски и немски език „Да премерим сили“.

Едно от мероприятията, които проведохме в рамките на „Талеви дни 2014", беше състезанието „Да премерим сили“. В него се включиха ученици от седмите класове, изучаващи руски и немски език в часовете по ЗИП като втори чужд език. С участието си състезателите показаха, че в нашето съвремие владеенето на чужд език е основно средство за комуникация при общуване с връстници от други страни. Сформираните отбори отговаряха на въпроси, свързани с изучавания учебен материал. Голям интерес предизвика за участниците решаването на забавна кръстословица, а за публиката справянето с гатанките и поговорките на съответния език. След оспорвана надпревара отборите завършиха с равен резултат. Бяха поощрени участници, които допълваха отговорите на своите съученици най-активно и най-точно – Елеонора Иванова от VIIв клас и Ивета Узунова VIIб от клас. Отборите и индивидуалните първенци получиха грамоти от Директора на училището.

Състезание по математика „Знам и мога, защото съм талевец“

На 24.04.2014 г. се проведе оспорвано състезание по математика „Знам и мога, защото съм талевец“ в рамките на „Талеви дни 2014“. Участваха представителни отбори от Vа, Vб и Vв клас. Жури в състав Янка Колева, Анка Григорова и Маринела Горанова присъди заслужено първо място на отбора от Vв клас. На второ място се класира отборът на Vа клас, а на трето място представителите на Vв клас. Петокласниците показаха, че се учат, за да знаят и могат. Докато състезателите решаваха тест, публиката се включи активно в попълването на забавна кръстословица. Инициативата бе изпълнена с много напрежение, благородна надпревара при решаване на задачите, свързани с изучавания учебен материал, емоции при справяне със забавните задачи.

Конкурс любителски видеоклипове по пътна безопасност в рамките на реализацията на проект „Застъпници за пътна безопасност"

На 25 април 2014 г. Кристиaн Станимиров Миланов от XIб получи награда за изработката на любителски видеоклип по пътна безопасност в рамките на реализацията на проект „Застъпници за пътна безопасност" Добрич. Събитието мина под наслов „Който дарява – получава". Участие в конкурса взеха и ученици от Професионалната гимназия по аграрно стопанство, както и членове на младежката организация на БЧК Добрич. На събитието присъстваха представители на сдружение „Отворена младеж", по чиято покана сдружение „България Вита" Добрич реализира проекта в нашия град, зам.- кметът „Хуманитарни дейности“ към Община Добрич Камелия Койчева, главен инспектор Жулиян Минев, началник на Пътна полиция, представители от Областна администрация.

100 дни програма "Стъпка по стъпка"

Традиционният детски празник „100 дни по Програма „Стъпка по стъпка” за най-малките талевци винаги се превръща в незабравимо преживяване. За поредна година в него се включиха децата от ППГ, I а,б,в,г класове и гостите ни от ЦДГ „Първи юни” № 17.

100-те деца бяха разпределени в четири равностойни отбора. Забавните игри бяха изпълнени с много смях и приятни емоции. Малчуганите се забавляваха и във всяка игра вложиха много старание, емоция и спортсменство.

Преглед на домашните любимци

В рамките на „Талеви дни 2014" за деветнадесети пореден път се проведе „Преглед на домашните любимци". Членовете на журито, гостите на инициативата и участниците се насладиха на красивите домашни любимци – котки, кучета, хамстери, морски свинчета, костенурки, аквариумни рибки, папагали, декоративни зайчета, които предизвикаха изключителни емоции. Включиха се повече от 50 ученици от II до XII клас, бивши възпитаници на училището, родители, близки. Всички участници получиха грамоти.

На 10.04. 2014г с учениците от петите класове бе отбелязан деня на Космонавтиката.

На 10.04. 2014г с учениците от петите класове бе отбелязан деня на Космонавтиката.На учениците бе представена презентация за първите стъпки на човечеството в Космоса и приноса на България за овладяването на космическото пространство.

Денят на Земята — 22 април

На 22.04.2014 г. от 15.00 часа пред Историческия музей в Градски парк „Свети Георги“ гр.Добрич бе отбелязан Денят на Земята. В инициативата се включиха ученици от клуб „Арт-мания“ по проект УСПЕХ с ръководител Господинка Андонова. Със своя талант и творческо въображение децата трябваше да „съживят“ дърво, направено от велпапе, като използват отпадъчни материали. С полученото произведение на модерното изкуство те отправиха послание към всички хора да не замърсяват природата, а да се стремят да създават красота. Дейността привлече вниманието на добричките медии.

Спортни ученически игри

За поредна година отборите ни по волейбол и футбол се представят достойно на общинския кръг от Ученическите спортни игри. При оспорвани срещи с равностойни отбори нашите състезатели завоюваха следните места:

      Волейбол:

момичета V – VII клас трето място

девойки VIII – X клас трето място

момчета V – VII клас четвърто място

             Футбол:

момчета V – VII клас второ място

юноши VIII – X клас пето място

юноши XI – XII клас трето място
 

Финален кръг на Националното състезание на Съюза на българските начални учители

Най-добре представилите се ученици от 1 до 4 клас, успели поне два пъти да достигнат максимален брой точки от цикъла състезания към СБНУ, получиха право на участие във финалния кръг и премериха знания с всички деца на тяхната възраст в България. Тази година най-добри постижения имаха 7 ученици от първи клас, 9 - от втори, 6 - от трети и 3- от четвърти клас. На финалното състезание те дадоха най-доброто от себе си, за да представят достойно нашето училище и да покажат отличната подготовка, която СОУ ,,Димитър Талев" осигурява на своите ученици.

Викторина посветена на живота и творчеството на патрона на училище „Димитър Талев“

За поредна година по време на Талевите дни се проведе викторина, посветена на живота и творчеството на патрона на училище „Димитър Талев“.

Представянето на учениците от VІІІа и VІІІб и класове бе оценено подобаващо от компетентно жури.

Разказите „Златният ключ“, „Старата къща“ и „Вълшебната флейта“ се оказаха интересно и занимателно четиво за осмокласниците, които говореха пълно и изчерпателно върху произведения, невключени в задължителната учебна програма.

Участниците и гостите изгледаха и кратък откъс от филм за родното място на Талев. Прозвуча и автентичен запис на гласа на писателя относно мотивацията му за творческа дейност.

Само с две точки преднина победи І отбор, което показва сериозна, равностойна и достойна игра.

Състезанието за дигитални компетентности "Виртуален турист"

Ученичките Данина Иванова - VI клас, Боряна Иванова - VII клас и Велина Георгиева –VII клас от СОУ "Димитър Талев" взеха участие в състезанието за дигитални компетентности "Виртуален турист" от 11 .04 до 13.04.2014 год. в  гр. Сандански, където завоюваха сертификати и грамоти. Изготвянето на мултимедийните презентации беше под ръководството на преподавателите по ИКТ – г–жа Маринела Горанова и г-жа Саша Димитрова. Защитата на проектите се извърши в присъствието на компетентна комисия в състав: доц. д-р Елена Каращранова – зам.декан на ЮЗУ "Неофит Рилски", доц.д-р Иван Тренчев – ЮЗУ "Неофит Рилски" и Василиса Павлова - РИО Благоевград -старши експерт по ИКТ. Целта на състезанието бе да стимулира усвояването и прилагането на ключови компетентности в училищното обучение в областта на използването на ИКТ и обмен на информация. В надпреварата с около 120 участника от 18 училища в цяла България ученичката: Данина Ивелинова Иванова – получи грамота - специална награда за естетика и стил на композицията в направление Мултимедийна презентация "Природните забележиталности около град Сандански".

Десетото национално състезание по компютърни мрежиДостойно представяне за нашия единадесетокласник Димитър Веселинов Милков на Десетото национално състезание по компютърни мрежи, което се проведе в Факултет по математика и информатика на Софийски университет „Св. Климент Охридски” на 12-13 април 2014 г. Събитието бе организирано под патронажа на Министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, съвместно със Софийски университет „Св. Климент Охридски”- Факултет по математика и информатика /ФМИ/ и Българската асоциация на мрежовите академии /БАМА/.

В юбилейното издание на състезанието взеха участие 85 ученици от цялата страна, като голяма част от тях са курсисти в Сиско академии в страната, други изучават мрежови технологии като част от учебния план в средното образование. Състезанието се проведе в два кръга - теоретичен тест за всички ученици и практически казус на Packet Tracer (софтуерен симулатор) за 15-те финалисти. За подготовката на теоретичния тест и практическия казус специалистите от ФМИ на СУ „Св. Климент Охридски” са използвали материали от програмата „Сиско мрежова академия”.

Димитър Милков от XIБ клас се класира на 19-то място. Пред него бяха само участници от Национална природо-математическа гимназия, София и Технологическо Училище Електронни Системи, София.

Урок по биология и здравно образование с новата интерактивна дъска.


Урок по биология и здравно образование с новата интерактивна дъска.

Среща с евродепутата Преслав Борисов

Десет ученици от гимназиален етап от нашето училище взеха участие в срещата с евродепутата Преслав Борисов на 1.03.2014г. в парк-хотел „Изида“. Инициативата беше свързана с предстоящите европейски избори, които ще се проведат на 25-ти май . Евродепутатът изнесе образователна лекция за младежи „По-близо до Европа“. Целта на тази среща бе да се повиши осведомеността относно влиянието, което европейските закони оказват върху всекидневния живот на гражданите, за да осъзнаят младите хора важността от участието си на изборите за Европейски парламент.

Стена на приятелствотоНа 14 февруари т.г. ученици от VІ до ХІ клас изработиха картички, написаха послания и украсиха на четвъртия етаж в училище Стена на приятелството. Някои от класовете си направиха снимки пред нея.

Нови отличия в плуването за СОУ “Димитър Талев”
На 29 април в плувен комплекс “Русалка” при огромен интерес се проведе Първото градско отборно първенство по плуване за ученици от V-VII и VIII-XII клас – Купа “Добрич”.

Надпреварата бе организирана от община Добрич, СКПС “Добруджа” и с подкрепата на РИО-Добрич.

Във възрастовата група V-VII клас от СОУ “Димитър Талев” взеха участие следните ученици: Даниел Дончев – Vв клас на 50м свободен стил и 50м гръб и Денис Каракашев - Vв клас на 50м свободен стил и 50м гръб. Те се представиха достойно и заеха призови места в своите серии. Най-добре се представи Галина Тодорова от Vб , която спечели два сребърни медала на 50м свободен стил и 50м бруст.

При най-големите - нашето училище бе представено единствено от десетокласника Димитър Радушев. Той спечели сребърен медал на 50м бътерфлай и 100м бруст. С тези два медала събра 30 точки и завоюва за СОУ “Димитър Талев” трето място в отборното класиране.

Oбщинското състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”
На 27.03.2014 г. представителен отбор седмокласници на СОУ „Димитър Талев” се яви на общинското състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”. В отбора с ръководител Марияна Узунова участваха Николай Димитров от VІІа клас, Евгений Петров от VІІб клас, Ана Евелинова от VІІв клас, Стелиян Цветанов от VІІв клас. Състезателите от всички отбори решаваха тест от 30 въпроса за 30 минути. Общият брой точки на отбора се получава, като се съберат резултатите на четиримата състезатели. Нашите участници се отнесоха изключително отговорно към подготовката си и въпреки малкото време и неопитността си се представиха блестящо. Завършиха състезанието с общ резултат от 79 т. и заеха трето място. Състезателите бяха наградени с грамота и материални награди.

Изложба в РБ „Дора Габе“ на тема "Пчелите, медът и пролетта"
"Представям си пролетта, като младо русокосо момиче, което минава през полета и градини. То докосва цветята с пръсти и ги събужда за нов живот. Усмихва се весело. Пролетта идва с нейната усмивка. Връща пойните птички и пчелички." Провокирани от тези мисли и настъпващата пролет аз - Господинка Андонова и моите ученици решихме да подарим един малък празник на нашето училище и нашия град. На 26.03.2014 г. открихме изложба в Регионална библиотека "Дора Габе" на тема: Пчелите, меда и пролетта. В изложбата взеха участие ученици от V,VII,VIII и IX класове.

Нека да възродим традицията!Благовещение е празник, честван преди десетилетия като Ден на майката.Нека да възродим традицията! И точно на тоя ден, денят на събуждащата се природа, от 15 часа, учениците от втори „В“ клас с класен р-л Кр. Хинева и възпитател Р. Борисова от СОУ „Д. Талев“, решиха заедно с управителя на книжарница „Хеликон“ Виолета Иванова , да отбележат празника на майката. За да се отбележи подобаващо светлия християнски празник отец Стоян от храм „Св. Георги“ разказа с разбираеми за децата благи думи за едно от най- големите тайнство в християнството- Благовещение. За да се потопят участници и гости в магията на празника управителят , г- жа Иванова, предостави уютната обстановка на книжарницата , лакомства и балони за децата.Всички получиха безплатна Библия. От 18 часа празникът продължи, в уютната обстановка на книжарницата, със стихове, посветени на майката. Тържеството уважиха г- жа Весела Панчева- директор на СОУ "Д. Талев", г-жа Проданова и г- жа Лунгова.

Градско първенство по плуване Добрич 2014 за купа „Добрич“


Ученици от СОУ „Димитър Талев“ на 22.03 .2014 година взеха участие в градско първенство по плуване Добрич 2014 за купа „Добрич“.

Дисциплина: 25 м.кроул – II място – Калоян Паскалев Паскалев

Дисциплина: 25 м.гръб – II място – Янислав Ивов Георгиев

Дисциплина: 25 м.бруст – II място – Калоян Паскалев Паскалев

Дисциплина: щафета –III място– Калоян Паскалев Паскалев, Янислав Ивов Георгиев, Томислав Георгиев Ташев и Ивайло Лъчезаров Георгиев.

Отборно училището се класира на III място– Калоян Паскалев Паскалев, Янислав Ивов Георгиев, Томислав Георгиев Ташев и Ивайло Лъчезаров Георгиев от IVв клас и Ивелина Атанасова Манова от IIIг клас.

Общо нашите възпитаници донесоха 12 медала и грамоти.

Eлектронна система за контрол на достъпа в сградата


На 20 март 2014г. в СОУ „Димитър Талев“ стартира новата електронна система за контрол на достъпа в сградата. Тя ще гарантира строг пропускателен режим в училището ни, което е известно с оригиналните си идеи не само в областта на иновативните и нетрадиционни методи на работа и преподаване, но и с многото реализирани национални и международни проекти. Това е нова стъпка във формирането на модел на безопасно училище, изграждан благодарение на новаторските управленски решения, неизменната подкрепа на Училищното настоятелство и цялата родителска общност, както и на творческия дух на висококвалифицирания педагогически екип. С въведената система ще се създаде по-добър ред. Всеки ученик, учител и служител вече ще влиза със свой индивидуален код на електронна карта. Така родителите ще бъдат спокойни, оставяйки децата си в училище. Същевременно това е крачка към ограничаване броя на неизвинените отсъствия, допускани от гимназистите – един проблем за образователната система в страната. Достъп до сградата ще имат всички родители и посетители, които се легитимират.

Огромен интерес към нововъведенията беше проявен от национални и регионални медии, които бяха запознати подробно с тях и с новаторските форми на работа в образователния процес.

Гости бяха и директори, учители от целодневни детски градини, партньори на училището в редица инициативи, приятели на СОУ „Димитър Талев”. Освен запознаването с новата електронна система за контрол на достъпа, към всички тях участници в различни клубове по проект УСПЕХ и други първокласници отправиха поздрав с концерт под наслов „Пролетен празник”, организиран от Даниела Атанасова-начален учител. Гостите се насладиха на народните песни и танци на децата от клуб „Славееви гласове” с ръководител Георги Георгиев, на танцувалните умения на учениците от клуба по модерен балет с ръководител Павлета Петрова, както и на танца на цветята по музика от „Лебедово езеро” на Чайковски, изпълнен от ученици от Iб клас с ръководител Галя Игнатова. Третокласниците от „Театрална работилница за малчугани” с ръководител Зоя Лазова изпълни откъс от мюзикъла „Наше село”. Всички гости имаха възможност да разгледат модернизираните стаи в училището, медийния кабинет и стаите, оборудвани с компютърни терминали, използващи операционната система Multi Point Server, обновения малък физкултурен салон, новосъздадения кът за общуване.

Използвайки възможностите на новите технологии, талевската общност остава вярна на своя стил – да изпреварва времето. Училището ни се нарежда сред водещите в страната, в които този пропускателен режим е вече реализиран, и се превръща в първото училище в Добричка област, създало по такъв начин условия за повече сигурност и безопасност на своите ученици.

Работилничка за мартенички

В инпровизирана работилничка децата от I г клас с много любов и настроение измайсториха красиви мартенички. За помощници си поканиха своите майки и баби. Малките ученици разказаха легендата за мартеничките, пяха песни за Баба Марта и си закичиха мартеници за здраве и късмет.

Работна среща в Гюнен, Турция
На работно посещение в Гюнен, Турция беше тричленен екип от СОУ „Димитър Талев“ гр. Добрич. Татяна Василева – учител по английски език и координатор от българска страна, Дарина Пуева – преподавател по философия и педагогически съветник, и Иванка Михайлова – учител по български език и литература, взеха участие от 11 до 16 март в дейностите по проект „Медиация на конфликта, за да се оптимизира комуникацията в образователната, социалната и културната среда“ по програма „Учене през целия живот“, секторна програма „Грюндвиг“ на Центъра за развитие на човешките ресурси към Европейската комисия. Проектът е предназначен за възрастни учащи, които желаят да развият уменията си за решаване на конфликтни ситуации: учители, родители, инструктори, психолози, педагогически съветници. В срещата взеха участие партньори от 7 организации и институции: Асоциацията на родителите към Селскостопанското средно училище гр.Фалтичени, Румъния (Falticeni), Училищният инспекторат, гр.Сучеава, Румъния (Suceava), Професионалното училище гр.Целе, Словения (Celje), Средното професионално училище за управление на хотели и туризма, гр.Гюнен, Турция (Gonen), Училището за възрастни в гр.Хихон, Испания (Gijon), Асоциацията за обществено здравеопазване и образование от гр. Падуа, Италия(Padova) и Училищното настоятелство към СОУ „Димитър Талев“, гр.Добрич. Бяха обсъдени резултатите от първата работна среща в Румъния, добри практики за управление на конфликтите в участващите страни, съвместният уебсайт, изготвянето на брошура по проекта, както и основните позиции по подготвяната програма за обучение на бъдещи медиатори. Партньорите се запознаха с особеностите на образователната система в Република Турция, на формалното и неформалното образование. Посетиха училища в гр.Гюнен и гр.Балъкесир- административен център на вилаета Балъкесир, разговаряха с представители на Регионалния инспекторат по образованието. Срещата премина при изключителен интерес от всички партньори поради важността на разглежданите въпроси – развитието на образователните системи в държавите, участнички в проекта, както и справянето с един толкова наболял проблем – междуличностните конфликти. Бе обърнато специално внимание на превенцията на конфликта.

В края на работната среща бяха обсъдени стъпки от следващите мобилности в Словения в началото на месец юни и в България през месец октомври 2014 г.

На излет сред природата


Първите лъчи на подранилото пролетно слънце изведоха най-нетърпеливите Талевци на поход и игри сред природата. Деца и родители от Трети ,,г” клас, тийнейджърите от клубовете ,,Природа и здраве” и ,,Аз обичам България”, заедно с техните ръководители, поеха по маркираните пътеки към местността "Дъбовете". В игрите и състезанията е еднакъв хъс и ентусиазъм се впуснаха всички – от най-малките до най-големите. Футболът, скачането с чували, дърпането на въже, ,,Стоножката” донесоха много смях и удоволствие от съвместното преживяване. Излетите сред природата са традиционна част от училищния живот на нашето голямо талевско семейство. Те са чудесна възможност за спортуване, за прекарване на свободното време на чист въздух, за опознаване и сближаване.

Учениците от СОУ „Димитър Талев” с организатор Румяна Георгиева посетиха Дома за стари хора


На 28.02.2014 г. в представителната зала на за трета поредна година учениците от СОУ „Димитър Талев” с организатор Румяна Георгиева посетиха Дома за стари хора в гр. Добрич послучай 8 март. На 6 март от 10 часа бе изнесена програма от представителна група. Първокласници с ръководител Георги Георгиев изпълниха любими народни песни и танци, ученици от втори клас с ръководител Красимира Хинева внесоха настроение с весели стихотворения и музикален поздрав за бабите, а група третокласници с ръководител Зоя Лазова представи детски мюзикъл. В поздрава се включи и седмокласничката Елеонора Иванова с вокално изпълнение. Изключително въздействащ бе и деветокласникът Антон Начков с музикална пиеса за цигулка. Всички изпълнения бяха посрещнати с бурни аплодисменти и предизвикаха силни емоции.

По голяма част от лицата на възрастните хора потекоха сълзи на радост от вниманието, което проявиха децата към тях. Доброволци от Българския младежки червен кръст при училището раздадоха мартеници. Днешният ден се превърна в истински празник за всички. Талевската общност отново показа, че светът може да бъде по-добър и по-красив за всеки един.

Чуждестранни и български студенти изработват мартеници
На 28.02.2014 г. в представителната зала на Висше училище Международен колеж в Добрич доброволци от БМЧК и СОУ "Димитър Талев" демонстрираха и помагаха на чуждестранните и български студенти да изработят мартеници и да се докоснат до традициите на българския народ.

Деня на розовата фланелка
За втора поредна година учениците от СОУ „Димитър Талев” гр.Добрич се включиха в инициативата на фондация „Човек Плюс” за провеждане в българските училища на Деня на розовата фланелка, който е обявен за световен ден за борба с тормоза в училище. Заедно с милиони ученици по света ние отричаме агресията във всичките й форми и проявления и искаме да кажем СТОП на насилието. В деня бяха проведени дискусии с участието на ученици и техните учители за проявите на агресия и необходимостта да се проявява истинска нетърпимост към тях. Най-активни бяха момичетата и момчетата от III и V клас, които, закичени с розови сърца, в голямото междучасие пуснаха балони с надписи, заклеймяващи агресията и тормоза в училище и в живота.

Oтлични резултати на областния кръг на олимпиадата по БЕЛ

 

Арзу Айдън от Vб клас и Елица Григорова от Vв клас постигнаха отлични резултати на областния кръг на олимпиадата по български език и литература, за което получиха грамоти от Регионалния инспекторат по образованието гр. Добрич.

Литературна разходка „В света на Дора Габе”


На 17 януари 2014 г., ученици от 2 „б” и 2 „в” клас на СОУ „Димитър Талев”, с класни ръководители М. Иванова и Кр. Хинева проведоха Литературна разходка „В света на Дора Габе” в библиотека "Дора Габе". В инициативата се включиха и родители. Учениците от втори от "В" клас представиха пред публика отлични познания за творчеството на голямата българска поетеса, добруджанката Дора Габе. Рецитираха любими свои стихотворения, създадени от поетесата.

Литературната разходка продължи с посещение в библиотечна колекция „Дора Габе”, където специалист от сектор Краезнание запозна учениците с най-важните факти от жизнения и творчески път на поетесата, оставила незабравима диря в детското литературно наследство на България.

Посещението на второкласниците включваше и посещение в сектор Работа с деца. След като се регистрираха за читатели на библиотеката за 2014 година, децата се запознаха с богатия фонд на сектора и си избраха книги за дома.

С това начинание СОУ „Димитър Талев” се нарежда сред най-активните образователните институции в града, които се стремят да създават навици за четене и възпитаването на любов към книгата в подрастващите .

Викторина с IV класове "Аз познавам Добрич"


Заслужена наградаДнес, 10.01.2014 г., СОУ „Димитър Талев“ гр. Добрич получи своята заслужена награда от Ротари клуб. Г-н Стоян Стоянов – председател, г-жа Александрина Панайотова и г-н Нейчо Нейчев – членове на борда на директорите  на Ротари клуб Добрич, връчиха официално интерактивна дъска за първо място в проведения конкурс за презентация на урок на интерактивна дъска във възрастовата група IX-XII клас. Нашите учениците работиха по темите „Видове химични съединения” и „Националните паркове в България”. От името на наградените благодарност за възможността в училището да се прилагат все по-усилено интерактивните методи на обучение изказа Светлана Дичева – ученичка от XI клас.

Коледни празници и обичаи - 20.12.2013


Работна среща по международния проект „Комуникация за медиация на конфликтите”, проведена в гр.Сучеава и гр.Фалтичени, Румъния.


От 10 до 15 декември 2013г. членове на Училищното настоятелство при СОУ „Димитър Талев” взеха участие в работна среща по международния проект „Комуникация за медиация на конфликтите”, проведена в гр.Сучеава и гр.Фалтичени, Румъния. В срещата се включиха представители на страните партньори: Румъния, България, Турция, Италия, Испания и Словения. В резултат на интензивната, съобразена с темата дейност, участниците в срещата разпределиха ангажиментите си по проекта, уточниха множество значими и определящи ефективността на проекта детайли.

Партньорите споделиха първите си впечатления, готовността си за ползотворно сътрудничесто и приятелство при изпълнение на планираните дейности. Бяха осъществени срещи с представители на Инспектората по образованието в Сучеава, с кмета на града и неговия екип, с ръководството на родителската асоциация и ръководството на училището партньор във Фалтичени, както и тренинги с психолози, кръгли маси. Незабравими спомени в душата на всеки един оставиха разговорите със знакови за местната общност културни дейци.

Предстои нова работна среща в Турция през месец март 2014 г.

Tържество, посветено на английския език, с учениците от VIIIa клас, изучаващи интензивно езика.

 

На 4 декември 2013г. за втора поредна година бе проведено тържество, посветено на английския език, с учениците от VIIIa клас, изучаващи интензивно езика. На тържеството присъстваха г-жа Весела Панчева - директор на СОУ „Димитър Талев”, г-жа Валя Лунгова - пом.-директор, ученици от седмите класове и класните им ръководители, както и ученици от други класове, проявяващи интерес към изявата.

Осмокласниците с огромно желание демонстрираха знанията и уменията си по предмета. Поднесоха интересна информация за исторически личности и известни изобретатели, описаха свои любими места в България, запознаха присъстващите с животни от прекрасното и странно животинско царство, представиха кръстословици и гатанки.

Ученици от IXa клас бяха подготвили презентации: за делфина Кали –символа на клуб „Пътешественик”; за изобретателя Александър Бел; за идеалния дом, в който да се отдадат на страстта си към книгите и музиката и да общуват със семейството и приятелите си. Седмокласниците, в началото по-плахо, но по-късно с настроение, се включиха в решаването на кръстословиците и отгатването на гатанките. За техническото обезпечаване се погрижиха група дванадесетокласници.

Така за пореден път талевци доказаха умението си да работят успешно заедно, да планират, организират и провеждат тържества, да поделят отговорности помежду си, да направят училището по-привлекателно място за всеки един.

ПРАЗНИК НА МАТЕМАТИКАТА И ПОСРЕЩАНЕ НА КОЛЕДА В ПЪРВИ КЛАС


Децата от първи клас изучиха всички цифри, научиха се да решават трудни задачи и споделиха голямата си радост със своите родители на тържество "Пътешествие в страната на цифрите”! С много веселие и танци посрещнаха и Дядо Коледа. A при първи "Б" клас бяха дошли от шоуто-"КОЛЕДЕН БИГ БРАДЪР-2013 за първолаци". Tой постави условие- всички присъстващи в стаята да участват при разрешаването на различни казуси. Aко се справят успешно с отделните мисии, ще има голяма изненадан за всеки участник. И така - деца и родители заедно решаваха задачи, попълваха ребуси, играха състезателни игри и се подкрепяха със вкусни лакомства. Всички мисии бяха изпълнени успешно и за награда БИГ БРАДЪР беше извикал Дядо Коледа, да раздаде на всяко дете ботушче с лакомства и чудна книжка с приказки.

Има приятели една чудна страна,

пълна с джуджета и приказни феи,

носи страната безброй имена:

„Царство на числата”, „Страна на цифрите”.

Но не мислете, че лесно във нея

може всеки от вас да танцува и пее.

Снежен човек


 


  

Снежен човек от пластмасови чашки посреща учениците от СОУ „Димитър Талев”. Той създава много добро настроение и зарежда с позитивна енергия, както учащи така и служители.

Да научим нашите възпитаници да творят добро!

Да научим нашите възпитаници да творят добро - това е една от основните ни приоритетни цели в СОУ „Д.Талев“. Отдавна сме осъзнали, че формирайки и провокирайки добротата и милосърдието у децата още от най-ранна възраст това остава трайна следа в тяхната душевност и до голяма степен определя целият им път. В училището работи млада и много креативна учителка Господинка Андонова. Тя заедно със своите ученици подготвиха изделия, които придоставиха на децата от сдружение „Св. Мина“. Ето какво споделя вдъхновителката: " По Коледа винаги стават чудеса". Окрилени от тази мисъл, аз и моите ученици решихме да създадем и ние чудо в Коледната вечер.От две години в училище "Димитър Талев" работим по програма за интеграция на деца със специални образователни потребности и съдбата на "невидимите деца" ни е много позната. Ние живеем с техните проблеми и трудности. Решихме да направим няколко предмета в часовете по изобразително изкуство за Коледния базар на децата и майките от сдружение "Свети Мина". Ще се радваме да помогнем за тяхната кауза.

Участници в изработката на предмети:

Нелис Исмаил 9а

Пламена Андреева 9а

Мелиса Исмаил 9а

Габриела Пламенова 9б

Симона Георгиева 9б

Никол Георгиева 9б

Габриела Иванова 9б

Вярвам, че емоцията, която ще изпитат децата при връчването на своите изделия ще остане завинаги в сърцата им. Вярвам, че там, където има добродетели-няма място за агресия.

Весела Панчева-директор на училището

Sъстезание по природо-математическите науки "Риск губи, риск печели"

&

На 20.11.2013г. между учениците от седмите класове се проведе състезание по природо-математическите науки "Риск губи, риск печели", с което се отбеляза " Денят на нашите възможности". Първо място зае отбора от VII в клас.

Ден на нашите възможности в четвърти клас

Денят на нашите възможности - 2 декември за четвъртокласниците от СОУ ,,Димитър Талев” беше незабравим празник. С много настроение посрещнаха филма ,,Защо обичам моето училище”, който им припомни интересни моменти от училищния им живот – посрещането в първи клас, тържествата, игрите, рождените дни, екскурзиите, постиженията и победите, преживяното с любимите им учители. Своите знания премериха три отбора, които трябваше да отговарят на трудните въпроси от играта ,,Стани отличник”. Гости на техния празник бяха бъдещите преподаватели в пети клас. Те с удоволствие отбелязаха ентусиазма и борбения дух на четвъртокласниците.

На 16 и 17 ноември в град Варна се проведе турнир по шах

На 16 и 17 ноември в град Варна се проведе турнир по шах, в който взеха участие и представители на СОУ ,,Димитър Талев” от клуба по шахмат по проект УСПЕХ: Елин и Иван от 4 клас, Стефания, Ростислав и Евгени от 3-ти. Макар и начинаещи, нашите малки шахматисти се представиха достойно и се наредиха сред първите 15 от близо 50 участници. Най-добро беше представянето на Елин, която се класира на седмо място.

Отворени врати за бъдещите първокласници и техните родители

На 26-ти и 27-ми ноември СОУ ,, Димитър Талев” за поредна година отвори своите врати за всички деца и родители от Добрич, които биха желали да се запознаят с възможностите, които училището предлага. С много внимание и интересни изненади посрещнаха гостите преподавателите на бъдещия първи клас – Светла Тошева, Пепа Димитрова, Даниела Атанасова, Елена Пеева, Пенка Ласло. С усмивки и настроение малките палавници наблюдаваха филмчета със свое участие от тренингите, които проведохме в детските градини; разгледаха модерните и красиви класни стаи, оборудвани с интерактивни дъски и мултимедийни проектори, играха на компютърни игри. Родителите получиха информация за условията в училище, учебните планове, грижата за децата, за изявите и постиженията на нашите ученици.

Световният ден за възпоменание за жертвите на ПТП

По този повод Световния ден за възпоменание за жертвите на ПТП. в Средно общообразователно училище „Димитър Талев” гр.Добрич се проведоха редица мероприятия.

По традиция ученици от четвърти клас със съдействието на I РПУ в 15.35 ч. излязоха от класните стаи за мълчаливо присъствие на уличното платно пред входа на училището (зад парапета до пешеходната пътека), за да се помолят душите на жертвите да почиват в мир, а живите да са по-внимателни и толерантни едни към други, независимо дали са зад волана или на пешеходната пътека. С масовото детско присъствие и със саморъчно изработените от децата плакати – „Намали скоростта”, „Бъди внимателен”, „Запази детето”, стоп-палки и пътни знаци изразиха желанието си водачите на моторни превозни средства да се съобразяват със скоростта на движение по улиците в града и особено пред училищата.

Във всички класове в началото на първия учебен час се проведе петминутка за обявяване на Международния ден за възпоминание на жертвите на ПТП и беседа за смисъла на тази световна инициатива. Нагледни демонстрации, наблюдение и практически упражнения за правилно пресичане на кръстовище (бул. Добруджа, пред паметника на Добротица) осъществиха ученици от третите класове.

Организираха се изложби под наслов ,,Децата нямат спирачки” от второкласниците, петокласниците и от участници по проект УСПЕХ, а десетокласницит изработятиха колаж. В памет на загиналите при ПТП учениците от девети клас запалиха свещи. Бяха проведени беседи, в които учениците се запознаха с идеята, смисъла и значението на възпоменанието, споделиха случаи на ПТП, на които са били свидели или участници. е Включихме активно в националната кампания ,,Застъпници за пътна безопасност в Добрич“, като споделихме със свои приятели във фейсбук презентацията от сайта и подкрепихме разпространението на информацията.

„Да запазим България чиста!”

 

На 8.11.2013г. в СОУ „Димитър Талев” гр. Добрич стартира кампанията за разделно сметосъбиране. Събитието бе открито с тържествена презентация на тема „Да запазим България чиста!”. Участие взеха ученици от трети и пети клас, които представиха стихове, песни, любопитни екофакти и подредиха забавни пъзели. Чрез викторина затвърдиха правилата за разделно събиране на стъкло, хартия, метал и пластмаса, както и тяхното рециклиране.

Целта на кампанията е да се популяризира инициативата за разделното сметосъбиране, да се информират и мотивират учениците да събират разделно своите отпадъци от опаковки, като по този начин реално да допринесат за спестяването на ресурси и за опазването на околната среда.

Специална награда за реферат ...

Милена Желева от IХа клас специална награда за реферат в Национален литературен конкурс „Сребърна- птици и хора“ на Регионална инспекция по околната среда и водите- град Русе, посветен на 65-годишнината от обявяването на езерото Сребърна за защитена територия в рамките на проект “Дейности по устойчиво управление Поддържан резерват „Сребърна“ и резерват „Бели Лом“, финансиран от оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.“

Диплом за участие в конкурса "Космосът - настояще и бъдеще на човечеството"

 

Нурчин Неази ученичка от IIA клас с научен ръководител Боряна Григорова, получи Диплом за участие в конкурса "Космосът - настояще и бъдеще на човечеството" лично от първия български космонавт Георги Иванов. Наградата беше връчена в Националния политехнически музей в град София.

Талевци връчиха два тома с преписи на "Железният светилник" на НЧ "Йордан Йовков"

Днес, 28 октомври 2013г., в СОУ „Димитър Талев” тържествено бяха връчени на представители на Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 година” два тома с препис на романа „Железният светилник” от Димитър Талев - книга, превърнала се в безсмъртна притча за корените и енергията на българския дух. Инициативата стартира на 14 март 2013 г. и бе част от кампанията на читалището за ученически преписи на най-хубавото от творчеството на патрона на училището. Тя бе посветена на 25-годишния юбилей на СОУ „Димитър Талев” - едно модерно българско училище, истински храм на просвещението, творчеството и инициативността.

В преписа на книгата се включиха ученици от първи до дванадесети клас, родители, учители, които с гордост носят името на своя патрон, както и гости, представители на страните партньори по международния проект „Мозайка от пъстри фантазии”, секторна програма „Коменски“ на програма „Учене през целия живот”. Двата тома завършват с илюстрации към знаменити моменти от романа, снимки от преписа, списък с участниците в него, мнения, отзиви и послания, предизвикани от прочита на творбата и участието в инициативата.

Във време, в което често книгата е забравена на прашните лавици, когато интернет поколението рядко посяга към нея, бе доказано, че сътвореното от нашите класици и майстори на словото не е забравено и не трябва да се забравя, защото е мерило за себеуважение, за родолюбие, а и за човечност. За пореден път талевската училищна общност даде израз на своята любов към словото, на уважението си към българските светини и ценности. Това е още една стъпка в стремежа светът да стане по-добър и по-красив.

Фестивал на хвърчилата край Шабла

На 21.09.13г. учениците от IVА, IVб и IVб класове, имаха възможност да посетят и участват в организирания за трета поредна година Фестивал на хвърчилата край Шабла, който е посветен на хората от Добруджа, житото и червеногушата гъска. Децата се включиха в състезанията с хвърчила, както и в работилниците за хвърчила и арт-ателиетата за изработване на различни сувенири. Незабравимо преживяване ще остане и кулинарното шоу на Ути Бъчваров, където малчуганите имаха възможност да участват редом с него в приготвянето на 3 вида рибни супи, както и да ги опитат след това. Денят завърши с екскурзия до Шабленското езеро за наблюдение на птици и по-специално на червеногушата гъска.

Нов тригодишен международен проект – „Медиация на конфликта, за да се оптимизира комуникацията в образователна, социална и културна среда“

СОУ „Димитър Талев“ гр.Добрич започва работа по нов тригодишен международен проект – „Медиация на конфликта, за да се оптимизира комуникацията в образователна, социална и културна среда“. Госпожа Йорданка Божкова – председател на Училищното настоятелство, положи подписа си за присъединяване към участниците в този проект. В дейностите по него ще си партнират 7 организации и институции: Асоциацията на родителите към Селскостопанското средно училище гр.Фалтичени, Румъни( Falticeni), Училищният инспекторат, гр.Сучава, Румъния (Suceava), Професионалното училище гр.Целе, Словения (Celje), Средното професионално училище за управление на хотели и туризма, гр.Гюнен, Турция (Gonen, Училището за възрастни, гр.Хихон, Испания (Gijon), Асоциацията за обществено здравеопазване и образование, гр. Падуа, Италия (Padova) и Училищното настоятелство към СОУ „Димитър Талев“, гр.Добрич.

С работата по проекта се цели да се оптимизира вътрешната и междукултурната комуникация между партньорите, да се обменят добри практики за управление на конфликтите в участващите страни, да се подобрят уменията за управление на комуникацията и за медиация на конфликтите от участниците, както и да се адаптират практиките за медиация на конфликтите към социокултур-ните потребности на партньорите.

Финансирането на дейностите и мобилностите се осигурява от програма „Учене през целия живот“, секторна програма „Грюндвиг“ на Центъра за развитие на човешките ресурси към Европейската комисия. Проектът е предназначен за възрастни учащи, които желаят да развият уменията си за решаване на конфликтни ситуации: учители, родители, инструктори, психолози, педагогически съветници. Страните партньори целят постигането на конкретни резултати и издаването на определени продукти - ще бъде формирана група от медиатори с развити умения за уреждане на конфликти, ще бъде подготвена и издадена книжка с техники за медиация, ще бъде създадена програма за обучение на бъдещи медиатори. Училищното настоятел-ство на СОУ „Димитър Талев“ ще организира тематичен семинар с участие на експерти в представянето на медиаторски стратегии за решаване на конфликти; работил-ница „Медиация и решаване на конфликти“ за разкриване на най-съществената част от медиацията и техниките за решаване на конфликтите; работилница, чиято цел е разработването на адаптиран към всеки партньор проект за медиация на конфликтите в културна, социална и образовател-на среда, както и с дизайна на постера; дискусия за подобряване и адаптиране на техниките за медиация към специфичните потребности на всяка организация. На нашето училище е гласувано доверие да подготви междинния доклад за резултатите от дейностите през първата година. През месец декември 2013 г. предстои среща в гр.Сучава, Румъния.

Така училищната общност на СОУ „Димитър Талев“ ще направи още една крачка към осъзнаването на един сериозен проблем през последните години – конфликтите между хората, ще положи много усилия и старание, за да подкрепи всички, които желаят да се включат в неговото разрешаване.