Проект: „Мозайка от пъстри фантазии” 2011/2013
Координатор: Маринела Неделчев

Number of project:

2011-1-BG1-COM06-04940 1

Координатор:

СОУ„Димитър Талев”, Добрич, България

Партньори:

Warminster Preparatory School ,Warminster,  Англия
3° Circolo Didattico , Cava de’tirreni, Италия
Szkoła Podstawowa im. płk. M. Sołtysiaka “Barabasza” w Daleszycach, Daleszyce, Полша
Scoala Gimnaziala "Iuliu Valaori", Nisipari, Румъния
Kazan Ilköğretim Okulu, Ankara, Турция
CEIP Monte Corona, El Llano, Испания

Цели:

 

 

Целта на проекта е да се търсят подходи, провокиращи креативното детско мислене, да се откриват пътища, отключващи въображението и фантазиите, които стимулират изграждането на художествени образи. Участниците, съпреживявайки емоциите на връстници и колеги от училищата партньори, ще повишат мотивацията си, ще подобрят езиковите си компетенции и работата в екип.

Литературните игри увличат, а заедно с ролевите ситуации, инсценировките, рисуването, апликирането и мултимедиите се насърчават общуването, четенето и писането, импровизацията и изобретателността и се предразполага участието в словесна творческа дейност. Конкурсите за съчиняване – кратки приказки за зимните празници; „Що е то?” – гатанки за зимата; кръстословици с ключовата дума „пролет”; най-добър анекдот на училищна тема; най-добър акростих; кратко стихче за приятелството, картинен ребус, разпалват интереса и имплицират забавното в творческия процес като утвърждават позициите на резултатността. Подготовката на постери за партньорите съдейства за придобиване на първоначална представа у малките ученици за страните от Евро- пейското семейство.

Емоционалната непринуденост на литературните игри в корелация с въздействащата сила на изкуствата и технологиите позволяват създаването на нови оригинални продукти. Крайните резултати (CD/DVD със скечове, календар, обща творческа книжка, партньорски уеб сайт - http://mosaic.artorean.com), поднесени пред публика, ще реализират очакванията на участниците за значимостта на творческите дейности. Сътрудничеството ще даде възможност за обобщаване на дидактически литературни игри и рационални методически подходи, събирани в брошура с добри практики.

Мобилности:

ноември 2011 – Работна среща в Warminster, Англия

април 2012 - Работна среща в Anкара, Турция

май 2012 - Работна среща в Daleszyce, Полша

ноември 2012 - Работна среща в Cava de’tirreni,  Италия

март  2013 - Работна среща в El Llano, Испания

май 2013 - Работна среща в Dobrich, България